Την τουρκική πολιτική σε εξωτερικό και εσωτερικό πεδίο και την στάση της Ελλάδας σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής, καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης και ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ο τουρκικός λαός βρίσκεται πολύ δεινή οικονομική θέση, την ίδια ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν «συνεχίζει μια πολιτική που δημιουργεί ένα περισσότερο αυταρχικό κράτος, αποχωρώντας από το σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης».
Ταυτόχρονα, ο καθηγητής κάνει λόγο για την δύσκολη θέση που θα βρεθεί άμεσα η Άγκυρα καθώς θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για το ζήτημα της Ουκρανίας. «Είναι σε δύσκολη κατάσταση ο Ερντογάν. Είναι νευρικός, επικίνδυνος και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Ακόμα εκτίμησε, ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου «είναι θέμα χρόνου να οδηγηθούμε ξανά σε κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης», ενώ σχολιάζοντας πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν θα είναι παραγωγική. «Δύσκολες Συνθήκες, δεν είναι ώριμες για τέτοια συνάντηση. Θα είναι μόνο για την φωτογραφία» πρόσθεσε.
Ευρωτουρκικά, Ελλάδα και αποστρατικοποίηση νησιών
«Είμαστε σε διαδικασία διαλόγου για να πέσουν οι τόνοι και να επιλυθούν τα ευρωτουρκικά θέματα. Δεν επιλύουμε ελληνοτουρκικά. Βοηθάμε την Τουρκία στην διευθέτηση θεμάτων της με την Ευρώπη, όπως το προσφυγικό και η τελωνειακή ένωση» σημείωσε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Εκτίμησε δε ότι όταν επιλυθούν αυτά «θα ξανά γυρίσουμε στην πραγματικότητα που είναι η στόχευση της Τουρκίας να αποκτήσει θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
«Αν προχωρήσουν περεταίρω οι ευρωτουρκικές σχέσεις εναντίον των δικών μας συμφερόντων, εκεί πρέπει να υψώσουμε τοίχος» συμπλήρωσε σχετικά.
Παράλληλα, σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα αλλά και ότι «δεν της ζητάει ούτε η ελληνική πλευρά πια».
Ακόμα, τάχθηκε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου ώστε «να μη δώσουμε άλλοθι στην Ευρώπη να λέει ότι δεν θέλουμε διάλογο. Αλλά όταν συναντιόμαστε να ακούνε από πρώτο χέρι οι γείτονες ότι δεν μένουμε άπραγοι και δεν παρακολουθούμε απλώς τις εξελίξεις.
Τέλος, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα έγκυρης νορβηγικής ιστοσελίδας η οποία περιέγραφε ότι σε περιόδο ελληνοτουρκικής κρίσης η Άγκυρα είχε σχέδιο κατάληψης 131 νησιών, νησίδω και βραχονησίδων.
«Πρόκειται για νησιά και νησίδες των οποίων η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία. Γι’ αυτό και πιέζει και για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου».