Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η τουρκική οικονομία. Η καθαίρεση του διοικητή της τουρκικής τράπεζας έφερε και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας δημιουργώντας σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στη χώρα.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,35:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου σήμερα , έναντι 7,22:1 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και σε 9,64:1 έναντι του ευρώ έναντι 8,59 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Τις συναλλαγές διέκοψε και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης για περίπου μισή ώρα, αφού ο βασικός δείκτης του είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%.Ωστόσο οι συναλλαγές αποκαταστάθηκαν μόνο για 8 λεπτά, πριν διακοπούν για δεύτερη φορά στις 09.38 ώρα Ελλάδας, ύστερα από νέα πτώση του γενικού δείκτη κατά 7%. Η διακοπή προβλέπεται σε περίπτωση ισχυρών διακυμάνσεων στις τιμές των μετοχών.
“Με την νέα οικονομική διεύθυνση υπάρχουν ελπίδες οικονομικής μεταρρύθμισης ωστόσο δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο να υλοποιείται. Και πριν κάτι τέτοιο υλοποιηθεί είδαμε την αλλαγή του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.
Το αγκάθι των επιτοκίων
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τον Νατζί Αγκμπάλ τα ξημερώματα του Σαββάτου στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων που είχε αποφασίσει ο πρώην πια επικεφαλής της Τουρκικής τράπεζας.
Ο Ερντογάν πάει κόντρα στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και επανειλημμένα έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη χρήση των επιτοκίων ως μέσο για τον έλεγχο του πληθωρισμού.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αυτή τη μη ορθόδοξη στάση όσον αφορά στην νομισματική πολιτική. Οτι τα υψηλά επιτόκια θα οδηγήσουν στον πληθωρισμό από ότι το αντίθετο που είναι μια πιο λογική προσέγγιση.»
Ο νέος διοικητής υποσχέθηκε την Κυριακή ότι δεν θα προχωρήσει σε απρόσμενες, σημαντικές αλλαγές πολιτικής και ότι θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και χωρίς να δοθούν εξηγήσεις για την εν λόγω κίνηση.
Ο Νάτζι Αμπάλ, παρέμεινε μόλις πέντε μήνες στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας και πρόκειται για τον τρίτο διοικητή της κεντρικής τράπεζας που καθαιρείται από τα μέσα του 2019.