«Με κάνει να νιώθω βαθύτατα οργισμένος και θυμωμένος. Τα μετερίζια είναι διαφορετικά αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι το κάθε μετερίζι έχει την αξία του. Δεν μπορούμε να απαξιώνουμε κανένα μετερίζι», λέει ο Λευτέρης Βρουβάκης, ιδιώτης γιατρός.
Στα χαρακώματα βρίσκονται ιδιώτες γιατροί, με αφορμή τα φύλλα πορεία σε 206, που επιστρατεύονται για να στηρίξουν το ΕΣΥ στην δύσκολη αυτή ώρα της πανδημίας.
«Είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και από αυτούς έχουμε επιλέξει αυτούς που έχουν ηλικία κάτω από τα 60 έτη», σημειώνει ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας.
«Όταν απευθύνεσαι σε συμβεβλημένο γιατρό μιλάμε ότι σίγουρα είναι πάνω από τα 50. Οπότε λείπουν από τα νοσοκομειακά δρώμενα για χρόνια. Θα μπουν μέσα και δεν θα έχουν να προσφέρουν τίποτε» λέει ο Λευτέρης Βρουβάκης.
«Εκεί μπορούν να πάνε οι νέοι συνάδελφοι οι οποίοι είναι κοντά στο νοσοκομειακό περιβάλλον» σημειώνει ο γιατρός, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβάθμια υγεία είναι σημαντική καθώς συγκρατεί έναν μεγάλο αριθμό ασθενών μακριά από τα νοσοκομεία.
«Θέλουμε γιατρούς για να πούμε ότι έχουμε γιατρούς στα νοσοκομεία ή θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι να δίνονται στη μάχη και να φέρνουν αποτέλεσμα;», αναρωτήθηκε ο κ. Βρουβάκης, μιλώντας στο MEGA, ενώ τόνισε ότι αν του επιδοθεί το φύλλο πορείας θα αναγκαστεί να παρουσιαστεί.
«Εάν έρθει το χαρτί θα πάω διότι πρέπει να πάω αλλά δεν είναι το σωστό. Νιώθω βαθύτατη πικρία για αυτό το οποίο συνέβη».
Η επίταξη θα έχει αρχικά διάρκεια 1 μήνα και οι καθαρές απολαβές θα ανέρχονται στα 1.200 ευρώ με πρόσθετη αμοιβή για τις εφημερίες.
Το παράδοξο είναι ότι οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου και έσπευσαν μόνοι τους στα νοσοκομεία, θα λαμβάνουν 2.000 ευρώ μισθό με πρόσθετη αμοιβή για τις εφημερίες.
Σημειώνεται ότι όσοι δεν παρουσιαστούν στα νοσοκομεία που καλούνται, κινδυνεύουν με φυλάκιση έως 5 χρόνια και αυτόφωρο.
«Οι ιδιώτες γιατροί στην πλειοψηφία τους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη νοσοκομειακή νοοτροπία. Κι επομένως θα πρέπει να γίνει καλύτερη επιλογή ειδικοτήτων, ικανοτήτων και εμπειριών», σημειώνει ο Ηρακλής Τιτόπουλος, πνευμονολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού.
Ο ιδιώτης πνευμονολόγος Πάνος Χατζηαποστόλου, ο οποίος είχε βοηθήσει τον Νοέμβριο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μιλά στο LIVE NEWS για την επίταξη των συναδέλφων του.
«Δεν θεωρώ ότι είναι μια καλή λύση. Πρακτικά είναι πολύ δύσκολο για έναν γιατρό που απέχει για χρόνια από δημόσια δομή».
Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Την ίδια ώρα, σε «πόλεμο» ανακοινώσεων επιδόθηκαν τα ιατρικά σωματεία, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να κάνει λόγο για προσβλητική στάση του υπουργείου και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να κρατά αποστάσεις.
«Σε αυτή τη δύσκολη μάχη δεν χρειάζονται ούτε υποσημειώσεις ούτε κριτικές. Όλοι πρέπει να βρεθούν εκεί που πρέπει», λέει ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
«Οι γιατροί αυτοί δεν βρίσκονται σε διακοπές αλλά κρατούν Θερμοπύλες. Και έχουν και θύματα στον ιδιωτικό τομέα. Εν πάση περιπτώσει, έχουμε επιστράτευση. Να είμαστε όλοι παρόντες χωρίς δεύτερες σκέψεις», σημείωσε από τη μεριά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Οι γιατροί ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις του υπουργείου βεβιασμένες.
Όπως εξηγούν στο LIVE NEWS, τα ιατρεία τους λειτουργούν ως ανάχωμα στις εισαγωγές και η αναστολή λειτουργίας τους θα αποβεί μοιραία.
«Αυτήν την στιγμή έχω στα 50 άτομα που είναι 10 – 12 οικογένειες γιατί το φαινόμενο είναι οικογενειακό που κάθονται στο σπίτι με δικές μου οδηγίες. Ξέρετε αυτή η ευθύνη είναι τεράστια».
Όπως εξηγούν οι ιδιώτες γιατροί, η λύση δεν είναι η επιστράτευση ιδιωτών αλλά οι προσλήψεις που έχουν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Εντός του 24ωρου αναμένεται να μοιραστούν τα φύλλα πορείας στους 206 γιατρούς που έχουν επιλεγεί, με τους ίδιους να πρέπει να παρουσιαστούν αύριο το πρωί στα νοσοκομεία που καλούνται.