Μια νέα εποχή υφαίνεται μέσα από διεθνείς οίκους και την συμμετοχή Ελλήνων σχεδιαστών στην δημιουργία ρούχων, κοσμημάτων και αντικειμένων που τιμούν την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση.
Τα κοσμήματα του βραβευμένου Γιάννη Σεργάκη ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Φέτος έστρεψε το βλέμμα του στις φουστανέλες των ηρώων της επανάστασης και σχεδίασε μια φουστανέλα από πορσελάνη.
“Για εμάς ήταν η πρώτη χρονιά που φτιάξαμε ένα αντικείμενο γιατί δεν θέλαμε να είναι ένα κόσμημα. Θέλαμε να είναι κάτι για όλους τους Έλληνες. Έψαξα να βρω ποιός ήταν αυτός που οδήγησε την επανάσταση και αυτός που ήταν ο καθοριστικός παράγοντας και τελικώς κατέληξα στην ιδέα ότι όλοι έβαλαν το χεράκι τους. Και αυτό που ήθελα να τιμήσω με την φουστανέλα που φτιάξαμε από πορσελάνη ήταν οτι είναι ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα”
Sneakers με έμπνευση από την ελληνική επανάσταση; Η Ιταλική εταιρεία Superga ένωσε τις δυνάμεις του με τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά, δημιουργώντας ένα limited edition υπόδημα με την εικαστική υπογραφή του καλλιτέχνη.
H εταιρεία έφτιαξε 200 αριθμημένα κομμάτια όσα και τα χρόνια της επετείου και είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.
Με 21 σφραγίδες Ελευθερίας τιμά ο Οίκος Ζολότα την επέτειο των διακοσίων ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Η χρήση τους ως προσωπική σφραγίδα, είτε για μελάνι είτε για βουλοκέρι, μας ταξιδεύει στους περασμένους αιώνες του ελληνισμού. Στη συλλογή περιλαμβάνονται οι σφραγίδες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Οδυσσέα Ανδρούτσου.
Η εταιρεία Zeus + Dione και ο Marios Schwab, υπογράφουν μια συλλογή με επιρροές από τις στολές των ηρώων της επανάστασης που άνοιξαν το δρόμο για την ελευθερία, από το φόρεμα Hellas με τις λευκές και μπλε ρίγες, μέχρι το συλλεκτικό μεταξωτό μαντήλι Evzones.
Έμπνευση από την παραδοσιακή φορεσιά της Μπουμπουλίνας δημιούργησε η η Ancient Kallos δημιούργησε την επετειακή συλλογή 1821 Bouboulina Capsule Collection με επιρροές από τις γυναίκες της Ελληνικής επανάστασης αλλά και την παραδοσιακή στολή των ευζόνων.
Την Ελληνική Επανάσταση τιμά και ο διεθνής Οίκος Hermeς με ένα φουλάρι που δημιουργήθηκε από τον Έλληνα ζωγράφο Ηλία Καφούρο.
«Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσµια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωµένο µας συνδέεται µε το πεπρωµένο της Ελλάδας. Επιθυμία του Οίκου είναι να διηγηθεί την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.Βλέπω το µαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιµαντέρ, σαν µια ιστορία τυπωµένη σε µετάξι»
Ο σχεδιασµός του, που παραπέµπει σε σηµαία, τοποθετεί τα γράµµατα της λέξης µέσα σεχαρακτηριστικά τοπία από τρεις κύριες περιοχές της χώρας: την Hπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Σπίτια σκαρφαλωµένα σε βουνοπλαγιές, καµπαναριά, αρχαία περιστύλια, γέφυρες και ευωδιαστές βεράντες που φωλιάζουν µέσα σε καταπράσινα τοπία.