Με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας η κυβέρνηση επενδύει πολλά στα self-tests που από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, θα μπορούμε όλοι να κάνουμε μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι μας.
Στο τραπέζι της κουζίνας, στο σαλόνι του σπιτιού, μόνοι μας μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορούμε να μαθαίνουμε εάν είμαστε θετικοί στον κορωνοϊό. Έλληνας δημοσιογράφος που ζει στη Γερμανία και μπορεί ήδη εδώ και 20 ημέρες να προμηθεύεται από τα φαρμακεία τα self-tests, μάς δείχνει βήμα – βήμα τη διαδικασία.
Παρόμοια τεστ θα έρθουν και στη χώρα μας την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Με τον ΑΜΚΑ μας θα μπορούμε να κάνουμε δωρεάν 1 τεστ κάθε εβδομάδα.
Εάν όμως το τεστ βγει θετικό τι κάνουμε; Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει μια νέα πλατφόρμα όπου θα καταχωρούμε τα στοιχεία μας μόνο στην περίπτωση που βγει θετικό, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό.
Ειδική πλατφόρμα για τη δήλωση θετικών στον κορωνοϊό self – tests
Το σύστημα θα αλληλοεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί.
Τα θετικά τεστ θα δηλώνονται στη νέα πλατφόρμα, απλά με το ονοματεπώνυμο και το ΑΜΚΑ.
Οι πολίτες υποδέχθηκαν τα self-tests θετικά. Ωστόσο, ζητούν διευκρινίσεις για το πόσα είδη τεστ θα βρίσκονται στα φαρμακεία. Όπως εξηγεί ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος υπάρχουν δύο είδη τεστ: τεστ σάλιου και ρινικό.
Στο ερώτημα αν θα έχουμε και στην Ελλάδα τη δυνατότητα να κάνουμε self-tests στα φαρμακεία, η απάντηση είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα οι φαρμακοποιοί να βοηθούν τους πολίτες, ενδεχομένως με ένα μικρό αντίτιμο.
Προβληματισμός επικρατεί στα φαρμακεία καθώς, βάσει νόμου, μέχρι στιγμής απαγορεύεται να διενεργήσουν οι ίδιοι τα rapid test μέσα στο φαρμακεία. Επιπλέον ανησυχούν για το ενδεχόμενο να σχηματιστούν ουρές και συνωστισμός.
Στόχος της κυβέρνησης είναι από αρχές Απριλίου να διενεργούνται χιλιάδες τεστ σε όλη τη χώρα για να υπάρχει μια σαφής εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
«Ασφυξία» στα νοσοκομεία της Πάτρας
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Πάτρας θυμίζει σκηνικό πολέμου. Τα κρεβάτια των εντατικών μετριούνται πλέον στα δάχτυλα του ενός χεριού και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν.
Στο νοσοκομείο του Άγιο Ανδρέα και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο οι εφημερίες είναι εφιαλτικές, ενώ 33 άτομα με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι έχουν σταματήσει όλα τα τακτικά χειρουργεία.
Στην Πάτρα νοσηλεύονται και πέντε παιδιά νοσηλεύονται με κορωνοϊό, τα οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πηγαίνουν καλά.