H Τουρκική οικονομία βουλιάζει. Βυθιζόμαστε γράφουν οι εφημερίδες, βαρύς λογαριασμός το πρωτοσέλιδο σε άλλη
Η φιλοκυβερνητική σαμπαχ σε άλλο κλίμα κάνει λόγο για μια μυθική ιστορία αγάπης Τούρκου επιχειρηματία με μία Γερμανίδα. Όμως αυτά δεν απασχολούν τους Τούρκους που πεινάνε
«Μία μυθική ιστορία αγάπης»
«Βυθιζόμαστε»
«Βαρύς λογαριασμός»
« Θεέ μου! Όλες οι τιμές έχουν ανέβει στα ύψη, όπως οι ελιές, το τυρί και το λάδι. Δεν έχουμε χρήματα να πάρουμε βούτυρο γιατί είναι πάρα πολύ ακριβό. Όλα είναι πια πάρα πολύ ακριβά. Είμαστε αγχωμένοι. Είμαι 74 ετών. Δεν έχω ξαναδεί τόσο υψηλές τιμές.»
Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας έφτασε ακόμη και στο ιστορικό χαμηλό του 17%! σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα πωλήσεων μετοχών εδώ και χρόνια, ο βασικός δείκτης του Χρηματιστήριου της Κωνσταντινούπολης σημείωνε απώλειες ως κι 9%.
Η αντικατάσταση του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αποτελεί μεγάλο πλήγμα της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Τουρκία με την λίρα να κατρακυλά Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 7,90 έναντι του αμερικανικού δολαρίου σήμερα και σε 9,38 έναντι του ευρώ.
«Αγόρασα μόνο τρεις μελιτζάνες. Όσοι είμαστε και στην οικογένεια. Μια για κάθε άτομο. Τι άλλο να πω. Δεν μπορώ πια να αγοράσω με το κιλό. Πρέπει να κάνουμε πολύ προσεχτικό σχεδιασμό.»
Η τουρκική οικονομία καταρρέει και ο σουλτάνος βλέπει την λίρα να κατρακυλά, τους πολίτες να πεινάνε και τις τράπεζες να στέλνουν μαζικά SMS παρακαλώντας για καταθέσεις και προσφέροντας εξωφρενικά επιτόκια τα οποία όμως δεν έχουν πλέον κανένα αντίκρισμα αφου στην πραγματική οικονομία οι τιμές καλπάζουν και οι μισθοί μειώνονται.
Οι απλοί πολίτες επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του Mega. Οι πωλητές καταλαβαίνουν. Άλλωστε μακριά από το παλάτι του Ερντογάν ο λαός βράζει στο ίδιο καζάνι
« Οι υψηλές τιμές έχουν τρομάξει τους ανθρώπους που ήδη ήταν πάρα πολύ λίγοι στην αγορά λόγω της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις μας έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ.»
Οι ειδικοί εξηγούν τι συμβαίνει με επιστημονικά στοιχεία, όμως οι εξηγήσεις τους πέφτουν στο κενό μπροστά στην απελπισία που γιγαντώνεται
«Όταν οι άνθρωποι υποφέρουν από υψηλό πληθωρισμό και ανεργία πέφτει η πραγματική οικονομία. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, τα έξοδά μας για φαγητό αυξήθηκαν και αυξήθηκαν πολύ περισσότερο οι τιμές των προϊόντων.»
Μπροστά στην γενικευμένη λαικη δυσαρεσκεια ο Ερντογάν αφήνει να διαρρεύσει πως έρχεται ανασχηματισμός, για να ξεγελάσει τις εντυπώσεις. Η αντιπολίτευσξη όμως λέει πως η χώρα έχει χαράξει ρόιτα για την χρεωκοπία.