Φέτος η χώρα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Τα διακόσια χρόνια που πέρασαν από εκείνη την ημέρα που οι επαναστατημένοι Έλληνες αποφάσισαν να εξεγερθούν εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας.
Η εκπομπή «Πάμε Δανάη!» συγκέντρωσε και παρουσιάζει οκτώ πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την επανάσταση του 1821.
Να ξεκινήσουμε πρώτα από κάτι που μπερδεύει πολλούς φίλους μας. Άλλο η 25η Μαρτίου και άλλο η 28η Οκτωβρίου. Η 28η Οκτωβρίου αφορά την ημέρα του 1940 όταν οι Ιωάννης Μεταξάς απάντησε «όχι» στις ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις που ήθελαν να εισβάλλουν στη χώρα μας.
Η 25η Μαρτίου αφορά στο 1821, την ημέρα που οι Έλληνες αποφάσισαν να εξεγερθούν εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας. Δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.
Ο πρώτος εορτασμός για την ελληνική επανάσταση έγινε το 1838 στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα. Μετά από βασιλικό διάταγμα η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή.
Στην πραγματικότητα η επανάσταση του 1821 είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την 25η Μαρτίου. Η ημερομηνία αυτή έμεινε ως σύμβολο αλλά και ως έναρξη χρονολόγησης των επαναστατικών ταγμάτων.
Λέγεται πως η επανάσταση ξεκίνησε όταν Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα. Το γεγονός αυτό δεν το δέχονται όλοι οι ιστορικοί και πάντα αποτελεί θέμα συζήτησης αν αποτελεί μύθο ή όχι.
Την ίδια μέρα γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου δηλαδή την είδηση που μετέφερε αρχάγγελος Γαβριήλ στη Μαρία ότι η γέννηση του Ιησού. Αν και η θρησκευτική αυτή ότι δεν έχει άμεση σχέση με την ελληνική επανάσταση ο συμβολισμός ίσως δεν είναι τυχαίος.
Η πρώτη μαθητική παρέλαση που απέκτησε επίσημο χαρακτήρα έγινε το 1936 μπροστά από τον βασιλιά Γεώργιο και τον Ιωάννη Μεταξά. Αναφορές όμως υπάρχουν και υποστηρίζουν ότι η πρώτη μαθητική παρέλαση έγινε το 1899 όταν σχολεία είχαν παραταχθεί στο Σύνταγμα μαζί με το στρατό για τον εορτασμό της ημέρας.
Οι ιστορικοί τονίζουν ότι η Ελληνική Επανάσταση είναι εθνική και όχι κοινωνική όπως ήταν η γαλλική επανάσταση που είχε σκοπό να φύγουν οι αριστοκράτες. Για αυτό και τελικά στηρίχθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις που γενικά δεν έβλεπαν με καλό μάτι της επαναστάσεις.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα που θυμόμαστε από την επανάσταση του ‘21. Πολλοί όμως ήταν εκείνοι που πολέμησαν και έπεσαν στον αγώνα και δυστυχώς δε τους γνωρίζουμε. Για αυτόν τον λόγο, το 1889 φτιάχτηκε το πρώτο μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη στη Σύρο από το γλύπτη Γεώργιο Βιτάλη.