Τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα αποφασίσουν την λήψη κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ανέλυσαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής και ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης.
«Προσχηματικά η Τουρκία προσέρχεται στον διάλογο με την Ελλάδα. Αυτό προσφέρει άλλοθι στις χώρες που θέλουν να προστατέψουν την Τουρκία από τις κυρώσεις και να αποσυνδέσουν τα ελληνοτουρκικά ζητήματα από τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, δεν θα επιτρέψουν να γίνει επιθετική αναφορά στο ζήτημα των κυρώσεων» σημείωσε ο κ. Υφαντής.
Μάλιστα, πρόσθεσε, ότι οι παραπάνω χώρες έχουν οικονομικά συμφέροντα που υπαγορεύουν αυτή τους τη στάση έναντι της Τουρκίας. «Αυτές οι χώρες σκέφτονται η Τουρκία πρέπει να παραμείνει κοντά στην Ευρώπη και να μην καταρρεύσει η τουρκική οικονομία» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας μυωπική την αντίληψη των Γερμανών για το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σχολιάζοντας δε την δραματική επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, έκανε λόγο ότι οι χώρες που πραγματικά μπορούν να επενδύσουν στην Τουρκία είναι η Δύση, δηλαδή οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης, πρότεινε ότι όπως οι βορειοευρωπαίοι ζητούν την αποσύνδεση των ελληνοτουρκικών θεμάτων από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει αποσύνδεση των ελληνορωσικών σχέσεων από τις ευρωσικές σχέσεις.
«Όταν δεχόμαστε σοφιστίες αναφορικά με το πως αντιμετωπίζουν τα θέματά μας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κι εμείς τα θέματα των βορειοευρωπαίων όπως αντιμετωπίζουν και αυτοί τα δικά μας» εξήγησε.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για μια αμυντική συμφωνία Αθήνας – Παρισιού, τονίζοντας ότι για τα γαλλικά συμφέροντα είναθ πρόβλημα η τουρκική εμπλοκή σε Λιβύη και δυτική Αφρική, σημειώνοντας ότι η Γαλλία θεωρεί απειλή το πολιτικό Ισλάμ.
«Να συζητήσουμε με το Παρίσι εταιρική σχέση, μια αμυντική συμφωνία να υπογράψουμε μαζί τους. Σε αυτό το πλαίσιο, να αλλάξουμε την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο» κατέληξε.