Οι επίσημοι εορτασμοί ξεκίνησαν στις 6.21 πρώτα λεπτά το πρωί με 21 χαιρετιστήριους κανονιοβολισμούς που εκτελέστηκαν από το πυροβολείο του Λυκαβηττού. Λίγη ώρα αργότερα η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σοπράνο Αναστασία Ζαννή έψαλλε τον Εθνικό ύμνο με την γαλανόλευκη να υψώνεται στον ιερό βράχο της Ακρόπολης . Ενός λεπτού σιγή τήρησαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη με τον Πρίγκηπα Κάρολο να καταθέτει στεφάνι με το έμβλημα του πρίγκιπα της Ουαλίας.
21νας κανονιοβολισμοί σήμαναν την 200η επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας νωρίς το πρωί της Πέμπτης, από τον Λόφο του Λυκαβηττού…
Ο συμβολικός αριθμός 21 των κανονιοβολισμών αποτελεί ένα μήνυμα της ιστορικής συμμαχίας του ελληνικού με το βρετανικό ναυτικό κατά τον αγώνα της ανεξαρτησίας αλλά είναι και ένα συμβολικό μήνυμα ταυτισμένο με την επέτειο της επανάστασης.
Ρίγη συγκίνησης από τη γαλανόλευκη
Λίγο αργότερα στο ιερό βράχο της ακρόπολης, η γαλανόλευκη κυμάτισε στον αττικό ουρανό, με την συνοδεία της διεθνούς σοπράνο Αναστασίας Ζαννή, η οποία έψαλλε τον εθνικό ύμνο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το άγημα των ευζώνων, με τις παραδοσιακές χειροποίητες στολές έλαμψε με την παρουσία του στην Ακρόπολη αποδίδοντας τιμές στη σημαία.
Στο πλαίσιο του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου -παράλληλα με την εθνική επέτειο-, έγινε δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών. Το παρών έδωσε όλη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές προφυλάξεις…
Απόδοση τιμών από υψηλούς προσκεκλημένους
Λίγο πριν την έναρξη της εντυπωσιακής στρατιωτικής παρέλασης, οι υψηλοί προσκεκλημένοι, στάθηκαν μπροστά στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη στο Σύνταγμα, και απέδωσαν τιμές…
Πρώτη κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ακολούθησαν οι ξένοι ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν και η Υπουργός ‘Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.
Στο πλευρό της Προέδρου της δημοκρατίας -επίσημα για πρώτη φορά δημοσίως- στάθηκε ο σύντροφός της, κύριος Παύλος Κοτσώνης
Καθένας από τους υψηλούς προσκεκλημένους αφού κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο τήρησε, ενός λεπτού σιγή, ενώ ακολούθησε ο εθνικός ύμνος κάθε χώρας από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.…
Στεφάνι με συμβλισμό
Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση στεφάνου το οποιο έφερε μαζί του απο την Αγγλία, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκηπας Κάρολος.
Το στεφάνι έφερε φτερά στρουθοκαμήλου, σύμβολο του πρίγκηπα της Ουαλίας. Κόκκινες παπαρούνες, οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικό σύμβολο της οικονομικής στήριξης προς τους αναξιοπαθούντες Βρετανούς βετεράνους του Α’ ΠΠ, κοσμούσαν το στεφάνι.
Το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού φακού τράβηξε η κίνηση του Σκωτσέζου ανθυπασπιστή του πρίγκηπα Καρόλου, να δίνει μια λευκή κουβέρτα στην δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα προκειμένου να σκεπάσει τα πόδια της, αφού η θερμοκρασία κατα την διάρκεια της παρέλασης το πρωί ήταν χαμηλή.
Για πρώτη φορά από το 1940 παρήλασε έφιππο στρατιωτικό τμήμα
Οι εικόνες που θα κρατήσουμε από την σημερινή λαμπρή ημέρα είναι πολλές. Ωστόσο κάποιες ξεχωρίζουν…
1. Σήμερα η παρέλαση ξεκίνησε με την παρουσία έφιππου τμήματος.
2. Γυναίκα καβαλάρισσα με την στολή της ορεινής Μάνης
3. Στολή του ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη, εντυπωσίασε με την απλότητα.
4. Ελάχιστοι τυχεροί από τα μπαλκόνια των γύρω ξενοδοχείων είδαν την παρέλαση/ Παιδάκια ντυμένα τσολιαδάκια στα μπαλκόνια.
5. Λέοπαρντ βαμμένο στα χρώματα της σημαίας
6. Για πρωτη φορά Rafale στον Αττικό ουρανό
7. Φωτογραφία του πρίγκιπα Φίλιππου