Με ένα απλό κατσαβίδι το οποίο χρησιμοποίησε ως μοχλό ανασήκωσης, κατάφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαρρήξει αυτές τις τέσσερις θυρίδες, ο 58χρονος θεατρικός παραγωγός, κατηγορούμενος για την υπόθεση του ριφιφί «μαμούθ».
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι αξιωματικοί που ανέλαβαν να λύσουν το μυστήριο του χειρουργικού χτυπήματος στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας του Χαλανδρίου, συνθέτοντας με κάθε λεπτομέρεια το παζλ των στοιχείων που κατάφεραν να συλλέξουν.
Αυτές είναι οι φωτογραφίες ντοκουμέντο που δημοσιεύονται στο vima.gr τόσο από το εσωτερικού του χώρου όσο και από τις ίδιες τις θυρίδες που έγιναν «στόχος».
«Έδεσαν» τον δράστη
Συνολικά 300 κάτοχοι θυρίδων είχαν μπει στο στόχαστρο των ερευνών. Ο 58χρονος είχε επισκεφθεί, με πληρεξούσιο που είχε στα χέρια του, τουλάχιστον πέντε φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο, την θυρίδα που διατηρούσε ο γιος του στην συγκεκριμένη τράπεζα. «Κλειδί» για τη σύλληψη του 58χρονου, ήταν η ταυτοποίηση του DNA που βρέθηκε στο εσωτερικό ενός εκ των τεσσάρων μεταλλικών κουτιών στις θυρίδες που είχαν διαρρηχθεί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, εντύπωση, είχε προκαλέσει δε, εξ αρχής, η επιμονή του θεατρικού παραγωγού να φορά γάντια κατά την διάρκεια των επισκέψεών του στο τραπεζικό κατάστημα, επικαλούμενος τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, γάντια τα οποία έβγαζε μόλις απομακρυνόταν από το κτίριο. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ίδρωσε λόγω της ζέστης -τον περασμένο Αύγουστο που σημειώθηκε η κλοπή- και σκούπισε με τα γάντια του τον ιδρώτα του, από τον οποία βρέθηκε και το DNA.
Τα στελέχη της ΕΛΑΣ εστίασαν ακόμα το ενδιαφέρον τους σε μια τσάντα φορητού υπολογιστή που ο 58χρονος κρατούσε κατά την είσοδό του στον χώρο των θυρίδων, όπου εκτιμούν ότι έβαζε τα χρήματα και τα τιμαλφή που άρπαζε.
Ο 58χρονος πάντως, αρνείται τις κατηγορίες και μέσω των συνηγόρων του, επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητας έως ότου αποφανθεί η δικαιοσύνη.
«Ο κατηγορούμενος αρνείται την κατηγορία και διαμαρτύρεται έντονα για την διαπόμπευση του ίδιου και της οικογένειας του. Η απολογία του ενώπιον του κ. Ανακριτή θα τοποθετήσει την υπόθεση στην πραγματική της βάση. Μέχρι τότε παρακαλούνται όλοι να σεβαστούν το τεκμήριο αθωότητάς του».
Και οι τέσσερις θυρίδες ανήκαν σε φοριαμό που είχε μεταφερθεί από άλλη τράπεζα και ήταν παλιάς τεχνολογίας, με συνέπεια η διάρρηξη να μπορεί να γίνει εύκολα, χωρίς ο δράστης να έχει ειδικές γνώσεις. Σύμφωνα μάλιστα, με τις αρχές, άνοιξαν όλες με το ίδιο εργαλείο, το οποίο είναι, πιθανότατα, ένα κατσαβίδι.
Τα γάντια για τον Covid «έδειξαν» στην ΕΛ.ΑΣ. τον δράστη
Τα γάντια που φορούσε -με επίκληση τα μέτρα προστασίας από τον covid-19- o 58χρονος ιδιώτης στις «κρίσιμες» επισκέψεις του στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας και τα οποία έβγαζε εκτός πιστωτικού ιδρύματος, ήταν αυτά που κίνησαν τις βασικές υποψίες των στελεχών της Ασφάλειας Αττικής για την εξιχνίαση της μεγάλης κλοπής των τεσσάρων τραπεζικών θυρίδων, με λεία περίπου 5.000.000 ευρώ, που ανακαλύφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Πού εστίασε τις έρευνες η ΕΛ.ΑΣ.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εστίασαν ακόμη το ενδιαφέρον τους σε τσάντα φορητού υπολογιστή που κουβαλούσε εντός της τραπέζης ο 58χρονος ( εμφανιζόταν ως θεατρικός παραγωγός κι ιδιοκτήτης καταστημάτων) κι εντός της οποίας πιθανόν, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, τοποθετούσε τα τιμαλφή που άρπαζε.
Όπως και για το γεγονός ότι στις επισκέψεις του, τις κρίσιμες ημερομηνίες που φέρεται να είχαν πραγματοποιηθεί οι διαρρήξεις των θυρίδων, ο 58χρονος έμενε εντός του θησαυροφυλακίου σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 20 λεπτά), που δεν δικαιολογείται απολύτως για την εναπόθεση αντικειμένων και τακτοποίηση του τραπεζικού «ντουλαπιού».
«Μίλησε» το DNA
Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να επιβεβαίωσε την εμπλοκή του 58χρονου στην αρπαγή των θυρίδων από το DNA που βρέθηκε τελικώς στο εσωτερικό μεταλλικού κουτιού, ενός εκ των τεσσάρων θυρίδων! Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν πραγματοποιήσει ειδική έρευνα προκειμένου να μην αμφισβητηθεί το εύρημα αυτό.
Σημειώνεται ότι υπήρξαν ειδικές ερωτήσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στους υπευθύνους του πιστωτικού ιδρύματος αν υπήρξε μετακίνηση κι ανακατανομή τα τελευταία χρόνια των μεταλλικών κουτιών μέσα στις θυρίδες, με την απάντηση των υπευθύνων της τράπεζας να είναι αρνητική.
Προκειμένου να δοθεί απάντηση σε τυχόν ισχυρισμούς του 58χρονου ότι «το εσωτερικό μεταλλικό κουτί είχε το DNA του γιατί πιθανόν παλιότερα βρισκόταν στην θυρίδα που διατηρούσε κι αυτός στο ίδιο θησαυροφυλάκιο και μεταφέρθηκε αργότερα σε εκείνες που διαρρήχθηκαν.
Στελέχη των αρχών ασφαλείας θεωρούν πιθανόν ότι το DNA βρέθηκε στο σημείο, παρ’ ότι ο 58χρονος φορούσε γάντια, όταν πιθανόν ίδρωσε λόγω της ζέστης -τον περασμένο Αύγουστο που σημειώθηκε η κλοπή- και σκούπισε με τα γάντια του τον ιδρώτα του.
Οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι «ο 58χρονος ίσως ήξερε από την αρχή ότι κάποια στιγμή θα φτάναμε, με την εις άτοπο απαγωγή, στα ίχνη του και γι’ αυτό είχε φροντίσει να κρύψει ή να πουλήσει τα κλεμμένα χρυσαφικά από τις άλλες θυρίδες.
Κι όταν συνελήφθη προ ολίγων ημερών (σ.σ αρνείται κάθε κατηγορία) ανέφερε αυτό ακριβώς στους αστυνομικούς ότι δεν βρήκαν τα κλοπιμαία που θα ήταν η «πραγματική απόδειξη» για την συμμετοχή του στην διάρρηξη των θυρίδων».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, αστυνομικού συντάκτη στις εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», το αναφερόμενο δείγμα που βρέθηκε μέσα σε αυτό το πλαστικό κουτί που ήταν στο μεταλλικό συρτάρι δεν είναι μόνο του ίδιου ανθρώπου του φερόμενου ως δράστη.
Στο ίδιο γενετικό υλικό φαίνεται να υπάρχει μίγμα δύο ακόμα ατόμων. Το ένα είναι η ιδιοκτήτρια της θυρίδας και ενός ακόμη άγνωστου ατόμου.
Αυτό δημιουργεί με ένα ζητούμενο λόγω του γεγονότος -αναμένεται να τεθεί και από την πλευρά του 58χρονου – ότι υπήρχε γνωριμία της ιδιοκτήτριας θυρίδας με τον 58χρονο, καθότι είχε απευθυνθεί σε συγγενικό πρόσωπο. Το γνωρίζουμε όλοι δεν το αναφέρουμε του 58χρονου για λόγους αισθητικών παρεμβάσεων και τα λοιπά.
Ότι υπήρχε δηλαδή γνωριμία συνολική η οποία χρονολογείται πολλά χρόνια και έτσι μπορεί να διατυπωθεί η άποψη ότι λόγω αυτής της γνωριμίας, από μια χειραψία, μπορεί να μεταφέρθηκε κάποιο DNA. Και γι αυτό διενεργείται για ειδική έρευνα.Αυτό το τρίτο άτομο παραμένει άγνωστο άτομο.
Το ενδιαφέρον της ελληνικής αστυνομίας και των δικαστικών αρχών μέχρι τον εντοπισμό και άλλων πιθανών αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος του 58χρονου που κατηγορείται για τη διάρρηξη.
Μάλιστα είναι πιθανό να ζητηθεί και άρση του απορρήτου επικοινωνιών, για τις συνομιλίες του κυρίως την περίοδο του Αυγούστου, που υπολογίζεται ότι έγινε το επονομαζόμενο ριφιφί, προκειμένου να καλυφθεί που μπορεί να έκρυψε τα κλοπιμαία και τις κινήσεις του εκείνο το χρονικό διάστημα.Για τον εντοπισμό τυχόν αποδοχών συνεργατών και τα λοιπά.
Η αστυνομία εκτιμά ότι μόνο στο ότι δεν έχει κάποιο συνεργό.
Αν υπήρξε μια στοιχειώδης εκπαίδευση λένε οι αστυνομικοί ότι μέσα σε λίγο χρόνο μπορούσε να γίνει η διάρρηξη με κατσαβίδι. Γιατί έκαναν έρευνα με τα εγκληματολογικά εργαστήρια και με ειδικό πραγματογνώμονα.
Υπάρχει κάτι σχετικό στη δικογραφία για τον τρόπο που έγινε η διάρρηξη, με τρόπο σχετικά απλό, από το ίδιο κατσαβίδι με το ίδιο διαδικτυακό εργαλείο.
Η θυρίδα που είχε εδώ και πολλά χρόνια ο κατηγορούμενος είναι ακριβώς η επόμενη.
Οι αξιωματικοί ακόμα να αναφέρουν ότι ο 58χρονος ήξερε από την αρχή ότι κάποια στιγμή θα έφτανε με την απαγωγή αστυνομία στα ίχνη του, παρακολουθούσε αυτά που γράφονται και λέγαμε στις εφημερίδες για την εξέλιξη των ερευνών και γι αυτό είχε φροντίσει να ξηλώσει τα ίχνη του και τα αποδεικτικά στοιχεία των πράξεών του από πολύ νωρίς και είναι πολύ δύσκολο να πλαισιωθεί αυτό το εύρημα που αμφισβητήθηκε από την πλευρά του.