Ο πρίγκιπας Κάρολος απέδειξε για μια ακόμα φορά, με την επίσκεψή του για την επέτειο του 1821, την αγάπη του για την Ελλάδα.
Τα λόγια για την Ελλάδα που είπε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο δεν εξέπληξαν όσους τον γνωρίζουν καλά. Η θέση της χώρας μας στην καρδιά και την ψυχή του πρίγκιπα Καρόλου είναι ξεχωριστή.
Άλλωστε ο ίδιος έχει πει και έχει αποδείξει κατ επανάληψη ότι στις φλέβες του κυλάει και αίμα ελληνικό.
Από τη δεκαετία του ’50 όταν μικρό παιδάκι επισκεπτόταν για πρώτη φορά τη χώρα μας με τη γιαγιά του πριγκίπισσα Αλίκη, στα μέσα της επόμενης δεκαετίας όταν ξεναγήθηκε για πρώτη φορά στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τις επόμενες δεκαετίες με τις επισκέψεις του να πυκνώνουν, τόσο στο Άγιο Όρος όσο και στα υπόλοιπα ελληνικά μέρη για να απολαύσει τον ήλιο τη θάλασσα και τη φιλοξενία.
Γεννημένος το 1948, ο Κάρολος δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον έλληνα παππού του, τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας που έμελλε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πιο κρίσιμη φάση της μικρασιατικής εκστρατείας, κάτι που τον έφερε πολύ στην εκτέλεση.
Ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας ήταν το έβδομο παιδί του βασιλιά Γεωργίου του Α’ των Ελλήνων και της βασίλισσας Όλγας και ο μοναδικός γιος και πέμπτο παιδί του ήταν πρίγκιπας Φίλιππος που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας λίγο πριν το πατέρας του ξεκινήσει για τη Μικρά Ασία.
Πριν την εκστρατεία του Σαγγαρείου ο πρίγκιπας Ανδρέας γίνεται αντιστράτηγος και διοικητής του δεύτερου Σώματος Στρατού, το οποίο έπρεπε να κινηθεί μέσω της Αλμυράς ερήμου για την κατάληψη της Άγκυρας. Μετά την αποτυχία και τη Μικρασιατική Καταστροφή ο πρίγκιπας συλλαμβάνεται στην Κέρκυρα και μεταφέρεται στην Αθήνα για να δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο. Στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της άρνησης εκτέλεσης της διαταγής του αρχηγού της Στρατιάς κατά τις μάχες του 1901.
Η βρετανική κυβέρνηση μεσολαβεί και η απόφαση για καταδίκη σε θάνατο του Ανδρέα δεν εκτελείται. Αναχωρεί από τον Πειραιά με βρετανικό αντιτορπιλικό που σταματάει στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του, με τον Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλής μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων.
Η σχέση του με την Ελλάδα θα σκιαστεί για πάντα από αυτές τις πικρές μνήμες. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποτε είπε ότι στις φλέβες του δεν τρέχει σταγόνα ελληνικού αίματος κάτι που δεν ενστερνίστηκε ο γιος του. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου κατάφερε να κλέψει την παράσταση από τους υπόλοιπους υψηλούς προσκεκλημένους και να αφήσει το στίγμα του στη λαμπερή επέτειο για τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης.