Τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης συμπληρώνονται σήμερα.
Έτσι μια σειρά από κτίρια και μνημεία στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο φωτίστηκαν με τα χρώματα της γαλανόλευκης.
Στην Αττική, το κτίριο της Βουλής, το γήπεδο ΣΕΦ, το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά αλλά και το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ντύθηκαν στα ελληνικά χρώματα.
Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, οι καταρράκτες του Νιαγάρα και το δημαρχείο στο Σαν Φραντζίσκο «ντύθηκαν»… Ελλάδα.
Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά στα ελληνικά «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ»
Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά στα ελληνικά, προς τιμήν των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, «της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» από το εμβληματικό έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί».
Ειδικότερα, η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΑMFIONIA – ATHENS SYMPHONIC & JAZZ BANDS FESTIVAL, απευθύνει για μία ακόμη φορά μια χειρονομία ελπίδας και περηφάνειας στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό που φέτος γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821!
Οι ερμηνευτές της τραγουδούν στα ελληνικά το εμβληματικό «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο μαέστρος Γεννάδιος Σατσενιούκ, ενώ σολίστας είναι ο Μιχαήλ Ευτιουχόβ.
Πρίγκιπας Κάρολος: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»
Με μία φράση στα ελληνικά έκλεισε την ομιλία του ο πρίγκιπας Κάρολος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα των προγόνων του. «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος ‘Δικαία των Εθνών’ από το Ισραήλ» τόνισε.
Επεσήμανε επίσης ότι όπως και το 1821, «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο» προσθέτοντας ότι «οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας».
Για να κλείσει λέγοντας: «Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».