Με τα μάτια στραμμένα στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τις κλινικές Covid βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές εκεί όπου καθημερινά δίνεται αγώνας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Η μάχη όμως δίνεται με άνισους όρους, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανάτων ν’ αυξάνεται καθημερινά. Το τελευταίο 24ωρο, ακόμα δύο διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε απλούς θαλάμους, προστέθηκαν στη μακρά λίστα των θυμάτων της επιδημίας.
Εφημερίες με… μηδέν κλίνες ΜΕΘ
Το μεσημέρι σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο υπήρχαν μόλις πέντε κενές κλίνες ΜΕΘ στο Αττικό, καθώς και μία ακόμα στον Ερυθρό Σταυρό για τα covid περιστατικά.
Με 100% πληρότητα εδώ κι ένα μήνα αρχίζουν και τελειώνουν οι εφημερίες και στο Θριάσιο νοσοκομείο.
«Τον τελευταίο μήνα είμαστε με 100% πληρότητα και σκεφτείτε ότι υπερδιπλασιάσαμε τον όγκο των κλινών από 8 κλίνες φτάσαμε τις 17» ανέφερε ο εντατικολόγος ντου Θριασίου, Ιωάννης Κουτσοδημητρόπουλος.
Μείωση των εισαγωγών
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής χθες ήταν ελαφρώς μειωμένες. Ωστόσο, η πίεση στα νοσοκομεία δεν αναμένεται να εκτονωθεί σύντομα.
Η κλινική covid στο «Αγία Όλγα» γέμισε με 60 περιστατικά, με αποτέλεσμα να βάλει 12 ασθενείς σε ράντζα και να διασωληνώσει τέσσερις εκτός ΜΕΘ. Άλλοι εννέα ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην καρδιολογική μονάδα του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», που αύξησε σε 80 τις κλίνες covid.
«Η διοικήτρια ανοίγει τμήματα χωρίς να έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανοίγει τμήματα με μαίες» καταγγέλλει η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένου του νοσοκομείου, Σοφία Χατζίδου.
Σε επιφυλακή η Θεσσαλονίκη
«Έχει αρχίσει τις τελευταίες εφημερίες αυτό που λέμε να “τσιμπάνε” τα περιστατικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε 27 στη ΜΕΘ και 97 στις απλές κλίνες covid» τόνισε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένου του «Παπανικολάου» Ελένη Σιώτου.
Το σφοδρό κύμα του Νοέμβριου απέδειξε πως ο καταλυτικός παράγοντας για τη διαχείριση της πανδημίας είναι οι διασωληνωμένοι και η δυνατότητα εύρεσης κρεβατιού στη ΜΕΘ.
Οι επιστήμονες ελπίζουν να υπάρξει συνέχεια στη μείωση των εισαγωγών και ως εκ τούτου μια σωτήρια ανάσα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.