Η συζήτηση για τα επόμενα ανοίγματα είτε μιλάμε για το λιανικό εμπόριο, είτε για τα σχολεία εξελίσσεται την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική. Σε αρκετές περιπτώσεις ασθενείς περιμένουν ακόμη και έξι 24ωρα διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Πρωί Δευτέρας, Κρατικό Νίκαιας… 12 ασθενείς με φορητούς αναπνευστήρες νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Περιμένουν και πασχίζουν ν’ αντέξουν μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στην εντατική.
Ίδια εφιαλτική εικόνα και στο Γεννηματάς. Στη χθεσινή εφημερία, οι διασωληνωμένοι εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας άγγιξαν τους 15.
«οι ασθενείς που διασωληνώνονται πρέπει να βρίσκονται το επόμενο δευτερόλεπτο κοντά σε εντατικολόγο, σε ΜΕΘ, δεν μπορεί να μένουν ένα, δύο ή τρία 24ψρα στο θάλαμο».
Ακόμα και στο Σωτηρία των 84 κλινών ΜΕΘ, οι γιατροί αναγκάζονται να διασωληνώσουν ασθενείς σε κοινούς θαλάμους.
«Είναι γεμάτο το νοσοκομείο. Με το που αδειάζει κρεβάτι, υπάρχουν απ’ έξω πολλοί που το περιμένουν. Πολλές φορές χρειάζεται να διασωληνώσουμε στις κλινικές και να παραμείνουν στις κλινικές.»
Το μεσημέρι η πληρότητα των ΜΕΘ-covid στην Αττική άγγιξε το 100%.
Νέο μαύρο ρεκόρ καταγράφηκε σήμερα στη χώρα, με 735 διασωληνωμένους, ενώ οι νέες εισαγωγές έφτασαν σχεδόν τις 1.000 σε 48 ώρες.
«Οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν άρα πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε κλίνες ΜΕΘ».
Αχτίδα αισιοδοξίας η επιπέδωση στις εισαγωγές που καταγράφεται στις 2 τελευταίες εφημερίες. Οι εισαγωγές, όπως λένε, πρέπει πάση θυσία να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα καθώς, όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι ασφυκτικά γεμάτα.
«Εμείς που είμαστε ένα μεσαίου μεγέθους νοσοκομείου, το Αλεξάνδρα, έχουμε 90 ασθενείς covid δηλαδή έχουμε ένα τεράστιο αριθμό μέσα.»
Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 1.000, και οι ειδικοί διαπιστώνουν συνεχόμενη ήπια πίεση στο σύστημα υγείας.
«Φέρνουν συναδέλφους από Θεαγένειο και κέντρα υγείας να μας βοηθήσουν».
Στο δεύτερο κύμα, γιατροί και νοσηλευτές από την Αθήνα είχαν μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους. Τώρα, όμως, η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει…
«Αυτά είναι μπαλώματα, χρειάζονται προσλήψεις».
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον τέσσερις ακόμη εβδομάδες.