Έκθετη είναι η Ευρώπη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα των εμβολιασμών.
Εκατό ημέρες μετά την έγκριση του πρώτου σκευάσματος ενάντια στον κορωνοϊό η πανδημία είναι παρούσα.
Η ισχυρότερη οικονομία της γηραιάς ηπείρου, η Γερμανία, βρίσκεται αυτήν τη φορά αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις για την διαχείριση του μοναδικού όπλου ενάντια στον αόρατο εχθρό.
Η Άνγκελα Μέρκελ μετά το «πίσω ολοταχώς» πριν από μερικές ημέρες στο νέο lockdown, παραδέχεται τώρα εμμέσως πλην σαφώς αποτυχία στη διαχείριση των εμβολίων.
Σε σύγχυση όμως φαίνεται να βρίσκεται και ολόκληρο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Ευρώπη έχει μετατρέψει την κόντρα με την Βρετανοσουηδική Astrazeneca σε μείζον θέμα και ο βασικός στόχος για επιτάχυνση των εμβολιασμών περνά σε δεύτερη μοίρα.
Σήμερα, μόλις το 12,25% των Ευρωπαίων έχουν λάβει έστω και μία δόση των εμβολίων, την στιγμή που το Ισραήλ έχει εμβολιάσει σχεδόν το 61% του πληθυσμού του, το Ηνωμένο Βασίλειο το 45% και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν το 29% των πολιτών τους.
Στα Βαλκάνια, η Σερβία έχει εμβολιάσει τον μισό ενήλικο πληθυσμό, διαθέτοντας στη φαρέτρα της 4 σκευάσματα, ανάμεσά τους το ρωσικό και το κινέζικο.
Καθώς Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Αυστρία έχουν προμηθευτεί ή διαπραγματεύονται το ρωσικό SputnikV, η αλλαγή στάσης φαίνεται να καταγράφηκε από την πλευρά και των μεγάλων της Ευρώπης στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη Πούτιν, Μέρκελ Μακρόν.
Οι ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο έγκρισης για χρήση στην ΕΕ του εμβολίου SputnikV καθώς και την πιθανότητα παραγωγής του εμβολίου από κοινού.
Μένει να φανεί εάν η Ευρώπη αυτήν τη φορά θα επικεντρωθεί στο μείζον του εμβολιασμού των πολιτών της ή θα διολισθήσει πάλι σε διαξιφισμούς.