Μπορεί οι εξωτερικοί χώροι να είναι η απάντηση στην άρση κάποιων περιορισμών, ωστόσο και σε αυτούς ο κίνδυνος ελλοχεύει.
Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στις συγκεντρώσεις, όπου σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ιός έχει μεγαλύτερη διασπορά.
«Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις» σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα.
Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, καθώς πλέον υπάρχει στο τραπέζι η κούραση του κόσμου που αλλάζει τα δεδομένα.
Οι διαφορές από το πρώτο lockdown της περιόδου Μαρτίου – Μαΐου είναι εμφανείς και αποτυπώνονται στα επιστημονικά δεδομένα.
«Έχουμε να κάνουμε με μεταλλαγμένα στελέχη», σημείωσε ο καθηγητής προκειμένου να αποτυπώσει τις διαφορές από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Κρίσιμο ζήτημα είναι και η αύξηση φαρμάκων, ψυχοτρόπων και αντικαταθλιπτικών, κάτι που αποτυπώνεται από τις αναλύσεις των λυμάτων και δείχνει την ψυχολογική κούραση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες.
«Η αύξηση είναι σημαντική, γύρω στο 30%», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Με αυτά τα δεδομένα, η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας και εξετάζοντας την επιδημιολογική εικόνα, αποφασίζει βαλβίδες αποσυμπίεσης που θα οδηγήσουν στην εκτόνωση της κούρασης των πολίτων.
«Είναι πολύ δύσκολο 32 επιστήμονες να συμφωνούν σε όλα», τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σχετικά με την πολυγλωσσία της επιτροπής και τις διαφορετικές απόψεις των ειδικών.
Από τη μεριά της η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής ΝΔ, σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν στην επιτροπή να μένουν εκεί και να ανακοινώνεται μία απόφαση.
«Θέλουμε να νιώσουμε μια σιγουριά την οποία θα τη νιώσουμε όταν υπάρχει ένα μήνυμα και όχι περισσότερα», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.