«Λάδι στη φωτιά» φαίνεται να έριξε η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΦ με την οποία ο οργανισμός αποσυνδέει τον θάνατο της 63χρονης στο Ίλιον με τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, καθώς υπήρχε βαρύ υποκείμενο νόσημα.
Η οικογένεια του θύματος, μέσω του δικηγόρου της, μιλά για βιαστική γνωμάτευση. «Πολύ βιαστικά η συγκεκριμένη επιτροπή (ΕΟΦ) έβγαλε κάποιο συμπέρασμα όταν ακόμη δεν έχουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων των ιστολογικών και τοξικολογικών. Εμείς την αμφισβητούμε την συγκεκριμένη ανακοίνωση και όπως θα δείτε τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν εξελίξεις», αναφέρει ο Αντώνης Σακαρούδης, δικηγόρος της οικογένειας.
«Το πνευμονικό οίδημα δεν είναι αιτία θανάτου, είναι αποτέλεσμα. Χρονικά το περιστατικό έλαβε χώρα μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό», σημειώνει από την πλευρά του ο ιατροδικαστής της οικογένειας, Παντελής Αλεξάνδρου.
Νέος κύκλος αμφισβήτησης άνοιξε για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον αιφνίδιο θάνατο της 63χρονης με τους ειδικούς πάντως να επισημαίνουν πως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί καμία αιτιακή σχέση μεταξύ θανάτου και εμβολιασμού.
Πιθανότητα κινδύνου… 0,0002%
Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα περιστατικά πρόκειται για 30 περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 17 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων. Με άλλα λόγια, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πιθανότητα κινδύνου μετά βίας πλησιάζει το 0,0002%.
Η οικογένεια της 63χρονης, έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής μέσω του LIVE NEWS, ότι η γυναίκα δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η θρόμβωση είναι μια πάθηση ιδιαίτερα συχνή.
«Ο κίνδυνος να πάθω θρόμβωση αν νοσήσω από κορωνοϊο είναι χίλιες φορές μεγαλύτερος ίσως και μεγαλύτερος από το αν κάνω το εμβόλιο» τόνισε ο καθηγητής Εντατικολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προσθέτοντας ότι ένας στους 1.000 ανθρώπους κάνει θρόμβωση μια φόρα το χρόνο. «Άρα τον πρώτο μήνα των εμβολιασμών θα έπρεπε να είχαμε στο εκατομμύριο 80 θρομβώσεις ούτως ή άλλως» συμπλήρωσε.
«Οι πολίτες έρχονται με μεγάλο φόβο και μεγάλη αγωνία να κάνουν το εμβόλιο και αυτό δεν είναι καλό γιατί και ο φόβος και η ανησυχία μπορεί να πυροδοτήσουν πολλά προβλήματα πχ μπορώ να αναφέρω –ως καρδιολόγος που είμαι- έμφραγμα του μυοκαρδίου» πρόσθεσε ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Τοσούλης.
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η απόφαση της Γερμανίας και του Καναδά να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών.
Η 63χρονη γυναίκα κατέληξε μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό της και τώρα αυτό που θα φωτίσει περαιτέρω την αιτία θανάτου είναι τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων.
Σμυρνάκης: Τίποτα δεν είναι απόλυτα ασφαλές
Σχολιάζοντας το περιστατικό και την ανακοίνωση του ΕΟΦ, ο επίκουρος καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Εμμανουήλ Σμυρνάκης, υπογράμμισε ότι όπως όλες οι επιτροπές απαριθμούνται από πολλά μέλη, εκ των οποίων κάποιοι έχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες πρέπει να ακούγονται γιατί βοηθούν να καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα.
Όπως σημείωσε ο κ. Σμυρνάκης ίσως ήταν χρήσιμο να γίνεται μια αναφορά ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολιασμών, όπως γίνεται στο εξωτερικό.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορεί να προχωρήσει κάποιος στον εμβολιασμό με ασφάλεια και χωρίς φόβο για αυτό που θα κάνει» συμπλήρωσε ο κ. Σμυρνάκης και υπογράμμισε πως «τίποτα δεν είναι απόλυτα ασφαλές. Αν δεν βρισκόμασταν στην πανδημία, δεν θα χρειαζόμασταν τα εμβόλια».