Στη σκιά της πανδημίας εορτάζεται το Πάσχα των Καθολικών, με lockdown στην Ιταλία, στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να πλησιάζουν παγκοσμίως τα 130 εκατ. και τους θανάτους λόγω της COVID-19 να έχουν ξεπεράσει τα 2,8 εκατ. οι καθολικοί γιορτάζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πάσχα.
Οι αρχές ανησυχούν ότι οι αργίες για το Καθολικό Πάσχα θα προκαλέσουν «έκρηξη» στις μετακινήσεις των πολιτών για αυτό και κάποιες χώρες έχουν επιβάλλει καθολικό lockdown, έτσι ώστε να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στους Αγίους Τόπους οι Καθολικοί μετείχαν στις τελετές της Μεγάλης Παρασκευής εν μέσω ενδείξεων ότι η υγειονομική κρίση πλησιάζει σιγά-σιγά στο τέλος της, αλλά με τα προσκυνήματα ανοικτά για περιορισμένο μόνον αριθμό πιστών και χωρίς τη μαζική συμμετοχή που παρατηρείται συνήθως τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, την ώρα που η πανδημία μαίνεται ακόμη στις Φιλιππίνες, τη Γαλλία, τη Βραζιλία κι άλλες χώρες με μεγάλο χριστιανικό πληθυσμό.
Γερμανία
Ενόψει «καλοκαιρινού» Σαββατοκύριακου στην κορύφωση του Πάσχα, το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Βραδεμβούργο επέβαλαν νυχτερινούς περιορισμούς ως απάντηση στις πρόσφατες συγκεντρώσεις πλήθους, κατά παράβαση των κανόνων Covid-19.
Το Αμβούργο και το Βρανδεμβούργο έχουν ήδη επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 9 μ.μ. και 10 μ.μ. αντίστοιχα και 5 π.μ. Το Βερολίνο έχει απαγορεύσει όλες τις συγκεντρώσεις περισσότερων από δύο ατόμων μεταξύ 9 μ.μ. και 5 π.μ. Παραμένει ασαφές εάν τα σχολεία του Βερολίνου θα ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων περιορισμού και κατά τις ημέρες του Πάσχα, τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη μάχη που δίνει το σύστημα υγείας της χώρας.
Γαλλία
Στη Γαλλία, η πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας, που ξεκινά στις 19:00 τοπική ώρα, υποχρεώνει τις ενορίες να μεταθέσουν νωρίτερα τις παραδοσιακές λιτανείες της Μεγάλης Παρασκευής.
Τοπικά λοκντάουν έχουν επιβληθεί σε 19 διαμερίσματα της χώρας, όπου οι πιστοί μπορούν να παραστούν σε ημερήσιες Λειτουργίες εφόσον υπογράψουν το σχετικό έγγραφο μετακινήσεων.
Αν και από αύριο θα ισχύσει ένα τρίτο light lockdown, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν επέβαλε απαγόρευση στις μετακινήσεις στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών, επιτρέποντας στους συμπατριώτες του να ταξιδέψουν για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους.
Λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής δεν θα γίνει φέτος στην κατεστραμμένη από την πυρκαγιά Παναγία των Παρισίων, αλλά το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού, ένα από τα ανεκτίμητα κειμήλιά της, θα τεθεί για προσκύνηση στον κοντινό ναό του Αγίου Γερμανού l’ Auxerrois.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία μπαίνει σε τρίτο λοκντάουν και τα σχολεία θα κλείσουν για τρεις με τέσσερις εβδομάδες.
Ιταλία
Στην Ιταλία παραμένουν σε πολύ ανησυχητικό επίπεδο τόσο τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, όσο και οι ημερήσιοι θάνατοι.
Στην πόλη του Βατικανού, ο κορωνοϊός δεν επέτρεψε στον 84χρονο Ποντίφικα να τελέσει τη λειτουργία του Νιπτήρος, πλένοντας, όπως κάθε χρονιά, τα πόδια 12 κρατουμένων σε φυλακές.
Στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε τη Μεγάλη Παρασκευή με μια επίσκεψη στο εμβολιαστικό κέντρο της Αγίας Έδρας, όπου εθελοντές χορήγησαν τα τελευταία 24ωρα κάπου 1.200 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε οικονομικά ασθενείς και μη προνομιούχους στη Ρώμη.
Το Βατικανό αγόρασε δική του ποσότητα δόσεων για τον εμβολιασμό του προσωπικού της Αγίας Έδρας και των οικογενειών τους και μοιράζει το πλεόνασμα σε άστεγους.
Αργότερα σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος θα ηγηθεί της λιτανείας του Σταυρού σε μια σχεδόν άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου, αντί για το δημοφιλές τελετουργικό με τις λαμπάδες στο Κολοσσαίο.