Ο κύβος ερρίφθη και στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές των Λυκείων σε ολόκληρη τη χώρα τη Δευτέρα 12 Απριλίου μετά το πράσινο φως των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασαν νωρίτερα. Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έδωσε και τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με δυο self test την εβδομάδα ενώ στην ζωή τους μπαίνει και η σχολική κάρτα.
Την Δευτέρα 12 Απρίλιου ανοίγουν τα Λύκεια σε ολόκληρη την χωρά καθώς έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων ,η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης που λειτουργούσε μόνο με τηλεκπαίδευση από τον περασμενο Νοέμβριο.
Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες όμως γίνεται με αυστηρούς κανόνες και νέες διαδικασίες. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα δωρεάν self test τα οποία και θα πρέπει να τα κάνουν από 24 εως και 48ωρες πριν εμφανιστούν στο σχολείο τους. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ την οποία και θα δείχνουν πριν την είσοδο τους στο σχολείο ενώ η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται 2 φορές την εβδομάδα.
Η διαδικασία που πρέπει να κάνουν γονείς και κηδεμόνες αφού γίνει το τεστ στο σπίτι είναι η εξής. Μπαίνουν στην σελίδα: www.self-testing.gov.gr
εκεί αφού συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμο του μαθητή και το ΑΜΚΑ , καταχωρούν το αποτέλεσμα του τεστ. Στην συνέχεια μέσω της εφαρμογής εκτυπώνουν την σχετική βεβαίωση την οποία θα πρέπει να έχει μαζί του ο μαθητής κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό ακολουθείτε η ιδία διαδικασία και θα υπάρχει μία λίστα με τις δομές υγείας που θα γίνει δεύτερο δωρεάν τεστ καθώς και κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.
Ο μαθητής και η οικογένεια του παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό ενώ στην περίπτωση που ο επανέλεγχος είναι επίσης θετικός, θα υπάρξει επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι όσοι μαθητές δεν έχουν μαζί τους την σχετική βεβαίωση δεν θα μπαίνουν στο σχολείο και θα παίρνουν απουσίες.
Μαζί με τους νέους κανόνες ισχύουν και όλα τα προηγούμενα μετρά προστασίας για την λειτουργία των σχολείων και συγκεκριμένα θερμομέτρηση πριν την είσοδο, μάσκες κατά την διάρκεια των μαθητών στο σχολείο αλλά και ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες.
Το παρασκήνιο της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιολόγων
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε την αίσθηση από την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι λοιμωξιολόγοι θα έδιναν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, η συνεδρίαση δεν ήταν σύντομη και δεν ήταν λίγοι και οι λοιμοξιολόγοι που είπαν ΟΧΙ στο άνοιγμα των Λυκείων.
«Μάχη» είχαμε στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, από τις 10 το πρωί που ξεκίνησε συνεδριάσεις και λίγα λεπτά μετά τις 9 οπότε και ελήφθη η απόφαση.
Σήμερα δεν συμμετείχαν και οι 32, ψήφισαν 27 επιστήμονες, υπέρ του ανοίγματος τάχθηκαν 18, 9 ψήφισαν να μην ανοίξουν τα λύκεια. Ιδιαίτερη συμμαχία έχει το όχι του Σωτήρη Τσιόδρα, του κορυφαίου λοιμωξιολόγου της χώρας.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας και άλλοι οκτώ δεν ήθελαν να δουν το κουδούνι να την ερχόμενη Δευτέρα για τρεις βασικούς λόγους.
Αρχικά ήθελαν να δούνε το αποτύπωμά του επιδημιολογικά αποτυπώματα του ανοίγματος του λιανεμπορίου και έτσι να μπορούν να έχουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα πριν δώσουν το πράσινο φως για τα σχολεία.
Το δεύτερο είναι το επιδημιολογικά προφίλ της χώρας τη δεδομένη στιγμή με 4.000 και πλέον κρούσματα χθες και μάλιστα την στιγμή που οι ίδιοι πριν από λίγες μέρες δεν επέτρεψαν στο λιανεμπόριο να ανοίξει ρολά σε Θεσσαλονίκη Κοζάνη και Αχαΐα. Είπαν χαρακτηριστικά δεν γίνεται να μην αφήνουμε το λιανεμπόριο να ανοίγει σε αυτές τις περιοχές με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και να ανοίγουμε τα σχολεία όταν οι περιοχές δεν μοιάζουν με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.
Και το τρίτο φυσικά είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία σε Αττική και βόρεια Ελλάδα με το τσουνάμι ασθενών που δεν επιτρέπει κάποιο στραβοπάτημα, είναι πολύ μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.
Την ίδια στιγμή, η υπουργός παιδείας ανακοίνωσε και επίσημα το άνοιγμα των λυκείων έδωσε κάποιες πληροφορίες για το πώς θα ανοίξουν, πώς θα πάρουν τα παιδιά τις βεβαιώσεις για τα τεστ, ωστόσο υπάρχουν και ερωτήματα στα οποία δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις.