Μία ακόμη ημέρα εμβολιασμών ξημέρωσε και στα εμβολιαστικά κέντρα με το σκεύασμα της AstraZeneca υπήρχε διάχυτη ανησυχία.
Άλλοι προσήλθαν με περίσσιο θάρρος…
Άλλοι βυθίστηκαν στις σκέψεις τους παραμονή του εμβολιασμού …
Κι άλλοι αλλάζουν μέχρι και πεζοδρόμιο…
Νέος κύκλος αμφισβήτησης άνοιξε για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την παραδοχή- σοκ αξιωματούχου του ΕΜΑ πως το συγκεκριμένο εμβόλιο συνδέεται τελικά με τις θρομβώσεις.
Οι ειδικοί εξηγούν στο LIVE NEWS.
«Υπάρχει ένα πολύ σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο που είναι εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση. Αφορά τις φλέβες του εγκεφάλου που μεταφέρουν αίμα από τον εγκέφαλο στην καρδιά.»
Αυτή η νευρολογική πάθηση έχει συχνότητα στον γενικό πληθυσμό 1-15 περιστατικά ανά εκατομμύριο. Όταν η πιθανότητα θρόμβωσης στους ασθενείς που περνούν βαριά τον κορωνοϊό αγγίζει το 69%.
«Εάν εμβολιαστούμε και υιοθετήσουμε τα δεδομένα της Γερμανίας είναι 11 περιστατικά στο εκατομμύριο. Έαν υιοθετήσουμε τα δεδομένα των Βρετανών που έχουν μεγαλύτερο δείγμα έχουμε περίπου 18 εκατ. εμβολιασμένους έχουμε 1 περιστατικό θρόμβωσης. Αν νοσήσουμε από κορωνοϊό, μιλάμε για 300-800 περιστατικά ανά εκατομμύριο νοσηλευομένων.»
Τις τελευταίες μέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca να βρίσκεται στο προσκήνιο, η προσέλευση του κόσμου στα προγραμματισμένα ραντεβού της είναι μειωμένη.
«Στο κέντρο υγείας άνω πόλης συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί αλλά υπάρχει μια διαστακτικότητα από τους πολίτες.»
Ένα περιστατικό θανατηφόρας θρόμβωσης, λίγες μέρες μετά το εμβόλιο, καταγράφηκε στη χώρα μας μέχρι στιγμής.
31 στη Γερμανία σε σύνολο 2,6 εκατομμυρίων εμβολίων Και 22 στη Βρετανία σε σύνολο 18 εκατομμυρίων εμβολίων.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γιώργος Τσιβγούλης όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό προκαλούν αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα κι επομένως κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου.
«Στο Αττικόν μετά από εμβολιασμό με Pfizer είχαμε ένα περιστατικό εγκεφαλικής θρόμβωσης. Κάναμε τον έλεγχο για αυτό το ανοσολογικό σύνδρομο, ήταν αρνητικός. Πήρε ο ασθενής την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και το ξεπέρασε.»
Το σπάνιο σύνδρομο που ενδέχεται ν’ ανακύψει μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca μπορεί να εκδηλωθεί σε διάστημα 28 ημερών μετά τον εμβολιασμό.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
31 περιπτώσεις θρομβώσεων
Ανά 2.697.479 εμβολιασμούς
ΑΓΓΛΙΑ
22 περιπτώσεις θρομβώσεων
Ανά 18.000.000 εμβολιασμούς
Ο καθηγητής νευρολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την ανησυχία που προκαλούν οι τελευταίες πληροφορίες γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca.
Πρώτα απ όλα ξεκάρισε ότι: «και στα τρία εμβόλια μπορεί να συμβεί τυχαία ένα περιστατικό θρόμβωσης όταν εμβολιάζεις εκατομμύρια ασθενείς μπορεί να συμβεί τυχαία και μία ανακοπή. Έχουμε λοιπόν μελετήσει αν υπάρχει κάποια αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ της εγκεφαλικής φλεβική θρόμβωση γιατί αυτό είναι το πρόβλημα, μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που εμφανίστηκε εμβόλιο της Astazeneca με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αιτιώδη συσχέτιση.»
Διευκρίνισε ωστόσο ότι: «Το εμβόλιο της Astra όπου υπάρχει ένας ειδικός συλλογικός μηχανισμός ουσιαστικά είναι μια προθρομβοτική κατάσταση που σχετίζεται με θρομβοπενία και υπάγεται από το εμβόλιο. Υπήρχαν και άλλα εμβόλια που προκαλούσαν; Βεβαίως, υπήρχαν για παράδειγμα το εμβόλιο του H1N1.
Στο συγκεκριμένο εμβόλιο, η συγκεκριμένη πάρα πολύ σπάνια επιπλοκή, η εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση έχει μια ιδιαιτερότητα, ότι υπάγεται από έναν ανοσολογικό μηχανισμό και άρα πλέον ξέρουμε ότι θέλει και συγκεκριμένη θεραπεία, που ευτυχώς την διαθέτουμε στα νοσοκομεία στα ευρωπαϊκά και στα ελληνικά, και ειδικές εξετάσεις που μπορούμε να τεκμηριώσουν τη συσχέτιση αυτή με βάση τα δεδομένα που μας έδειξαν οι Γερμανοί που κατέγραψαν αυτό το σύνδρομο πρώτοι.»
Σημείωσε πως: «Το 30 με 40% των περιστατικών που εμφάνισαν αυτό το σύνδρομο έχασαν τη ζωή τους και εδώ είναι η σημασία της ανακοίνωσης που έβγαλε η ελληνική νευρολογική εταιρεία με ειδικούς επιστήμονες εξειδικευμένοι στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και στην νευροανασολογία διότι η κλασική θεραπεία στη θρόμβωση εγκεφαλικών φλεβών δεν βοηθάει και ίσως επιδεινώνει την κατάσταση. Αυτό όμως είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό και δεν το ξέραμε στην αρχή γιατί δεν είχε μελετηθεί το συγκεκριμένο σύνδρομο.».
Ερωτηθείς για το αν θα προέτρεπε ένα συγγενικό του πρόσωπο να εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca ανέφερε: «Ναι να πας να το κάνεις. Γιατί ο κίνδυνος αν μολυνθείς από τον κορωναϊό να πάθεις 70% θρομβώσεις σε όλα τα συστήματα και ο κίνδυνος να πάθεις αυτή την πολύ σπάνια επιπλοκή, την εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση, από την ίδια τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, όπως έδειξαν δικές μας μελέτες και μελέτες από τη βόρεια ευρώπη και την Αμερική. Η πιθανότητα λοιπόν είναι 800 περιστατικά στο εκατομμύριο είναι περίπου 80 φορές μεγαλύτερη από αυτή στο γενικό πληθυσμό και 80 φορές μεγαλύτερη από τον εμβόλιο.»