Το είδος τους παρακολουθείται πλέον για πρώτη φορά μέσω δορυφόρου στη Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος LIFE, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους ειδικά σε περιόδους αναπαραγωγής.
Ο Μαΐστρος είναι ο πρώτος αργυροπελεκάνος του Μεσολογγίου που φέρει πλέον δορυφορικό πομπό.
Η τοποθέτηση του έγινε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με σκοπό την παρακολούθηση των κινήσεων και τη μελέτη της συμπεριφοράς των πουλιών αυτών.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις μετακινήσεις του Μαΐστρου τις πρώτες μέρες, μετά την τοποθέτηση πομπού, όπου πέταξε περιμετρικά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου ώστε να βρει ψάρια για να τραφεί.
Εκτός από την αναζήτηση φαγητού οι αργυροπελεκάνοι μπορεί να εγκαταλείψουν τις φωλιές τους και τα αβγά τους και να μεταναστέψουν στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την όποια όχληση. Είναι απαραίτητο ωστόσο να παραμένουν ανενόχλητοι μέχρι το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Με την αναπαραγωγή του αργυροπελεκάνου στην περιοχή του Μεσολογγίου να βρίσκεται σε εξέλιξη, καταμετρήθηκαν από τους επιστήμονες περίπου 150 φωλιές.
Μέχρι πρόσφατα θεωρείτο είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση. Χάρις όμως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία του δεν βρίσκεται πλέον σε κατηγορία κινδύνου.