Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανένταξη στην κοινωνία των παιδιών που έχουν ξεστρατίσει, είναι να υπάρχει μια χείρα βοηθείας που, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μπορεί να τη δώσει το οικογενειακό περιβάλλον.
Το «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», πρόγραμμα συμβουλευτικής, θεραπείας και επανένταξης υπήρξε σωτήριο για πολλά από αυτά τα παιδιά.
«Τα άτομα που έρχονται σε εμάς είναι άτομα τα οποία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον δεν ένιωθαν την ασφάλεια που είχαν ανάγκη, δεν υπήρχε η απαραίτητη εγγύτητα στις σχέσεις των μελών της οικογένειας», λέει ο Βασίλης Καταγής, κοινωνιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος του «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ».
«Συνήθως υπάρχει συναισθηματική κακοποίηση σε πολύ έντονο βαθμό, σωματική κακοποίηση πάρα πολύ έντονη στα αγόρια όπως επίσης και σεξουαλική κακοποίηση».
Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων με τα οποία ασχολείται το «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», αρχίζουν την χρήση ουσιών από τα 13 τους έτη, «ακριβώς μετά το δημοτικό».
«Τα άτομα αυτά βγαίνουν από μια παιδική ηλικία που έχουν αρκετές δυσκολίες», σημειώνει ο κ. Καταγής, γεγονός που λειτουργεί επικουρικά στην ένταξή τους σε περιθωριακές ομάδες όσο μεγαλώνουν.
«Αυτό που ζητούν όσοι έρχονται σε μας, είναι να νιώσουν εμπιστοσύνη, να αναπληρώσουν το αίσθημα ασφάλειας που είχαν ανάγκη από παιδιά».
Η διαδικασία μέχρι την κάθαρση είναι δύσκολη, αφού τα άτομα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και να έρθουν κοντά με τον εαυτό τους και εκείνες τις αιτίες που τους οδήγησαν στην παραβατική τους συμπεριφορά.
«Όταν αυτά συντελεστούν και τους δοθεί η ευκαιρία, ταυτόχρονα με τη θεραπεία, να κάνουν και κοινωνική επανένταξη, μπορούν να αρχίσουν να ονειρεύονται».