Μόνο με αλαλούμ μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη με την AstraZeneca. Εν αναμονή της νέας «ελληνικής» γραμμής για το εμβόλιο, η εικόνα στα εμβολιαστικά κέντρα είναι αυτή.
Αύριο το πρωί αναμένεται ν’ ανακοινωθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει στο εξής η χώρα μας σχετικά με εμβόλιο της AstraZeneca μετά και τη χθεσινή παραδοχή του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκου πως οι θρομβώσεις είναι παρενέργεια του εμβολίου- αν και σπάνια.
«Και σήμερα υπάρχει συνεδρίαση και αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν και αύριο για 3η φορά. Αναμένουμε κάποιες τυχόν αλλαγές οι οποίες όμως δεν θα είναι ριζικές ως προς το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα.»
Στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα συζητήσει και εν τέλει θα καταλήξει αν θα εφαρμοστούν και στη χώρα μας τυχόν ηλικιακοί περιορισμοί.
«Περιμέναμε την τελική χθεσινή απόφαση του ΕΜΑ για το αν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση αυτού του σπάνιου συνδρόμου με το εμβόλιο της Astra Zeneca.»
Η απόφαση αυτή αναμένεται μετά το ναυάγιο της χθεσινής συνεδρίασης των 27 υπουργών Υγείας που δεν συμφώνησαν σε μια κοινή γραμμή. Τον προβληματισμό του για τη σύγχυση που προκαλείται στους πολίτες εξέφρασε ο Βασίλης Κικίλιας.
«Η πολυφωνία και ο πλουραλισμός –αν δεν γίνεται κατάχρηση- είναι δείγμα δημοκρατίας και σωστής επικοινωνίας. Καλό όμως είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι στοιχεία δίνουμε πως τα δίνουμε και τι αντίκτυπο έχει αυτό στο μέσο πολίτη.»
Ο ΕΜΑ παρασύρθηκε από το πολιτικό παιχνίδι που έχει στηθεί γύρω από την AstraZeneca, υποστηρίζει ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
«Δυστυχώς οι παλινωδίες πολιτικού χαρακτήρα παρέσυραν επικοινωνιακά και τους πιστοποιητικούς οργανισμούς του ΕΟΦ σε σιβυλλική απόφαση, ότι το εμβόλιο ενδεχομένως σχετίζεται με επεισόδια θρόμβωσης, χωρίς να πιστοποιείται ότι είναι συχνό γεγονός.»
Στο μεταξύ, νέα καταγγελία για το εμβόλιο της Astra Zeneca έρχεται στο φως της δημοσιότητας. 60χρονος καταγγέλλει στο mega πως δύο ώρες μετά τον εμβολιασμό του, υπέστη εγκεφαλικό και παράλυση.
«Ο αδερφός μου 26 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή, έκανε το εμβόλιο και μετά από 2 ώρες έπαθε ισχαιμικό εγκεφαλικό που προκλήθηκε από θρόμβωση. Οι γιατροί δεν έχουν αποφανθεί ακόμα αν συσχετίζεται από εμβόλιο.»
«Τα περιστατικά θρόμβωσης στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα- όπως βγήκε η ανακοίνωση. Μόνο εγώ στο γραφείο μου έχω δεχτεί αρκετά τηλεφωνήματα να τους αναλάβω.»
Ο 60χρονος διακομίστηκε με ελικόπτερο από τη Σύρο στο Θριάσιο, όπου νοσηλεύτηκε για 10 ημέρες και πλέον βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης.
Κι ενώ, σήμερα αναμένεται να σπάσει το «φράγμα» των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών στη χώρα, στα εμβολιαστικά κέντρα με το σκεύασμα της Astra Zeneca, η ανησυχία είναι διάχυτη.
Ωστόσο, το ποσοστό προσέλευσης παραμένει υψηλό, στο 93,1% σε σύνολο 10.000 εμβολιασμών με την Astra Zeneca τη μέρα.
«Ξέρουμε ότι όλα τα εμβόλια για κορωνοϊό ανεβάζουν την πηκτικότητα λίγο έως πολύ επομένως είναι λάθος να κάνεις το εμβόλιο και μετά να κάθεσαι σ’ έναν καναπέ ή μια πολυθρόνα. Πρέπει να περπατάς, να κινείσαι.»
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο κίνδυνος να πάθει κανείς θρόμβωση αν νοσήσει με κορωνοϊό είναι πολλαπλάσιος από τον κίνδυνο μετά από το εμβόλιο.
«Από την ίδια τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, οι πιθανότητες θρόμβωσης είναι 800 περιστατικά ανά εκατομμύριο κύριε Ευαγγελάτο. 80 φορές μεγαλύτερη από αυτή στο γενικό πληθυσμό και τους εμβολιασμούς.»
Στο μεταξύ, ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
«Δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι»
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό των γιατρών που εμβολιάστηκαν ανέρχεται πλέον στο 80% ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό στους νοσηλευτές δεν ξεπερνά το 60%.
Οι «27» χωρίς κοινή γραμμή
Το σίγουρο είναι ότι οι «27» δεν έχουν κοινή γραμμή, ούτε σε αυτό. Το απέδειξε, άλλωστε, και η σύνοδος των υπουργών Υγείας, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις ΠΟΥ και ΕΟΦ.
Η Γαλλία συνεχίζει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο στις ηλικίες άνω των 55 ετών, η Γερμανία και η Ολλανδία για τους άνω των 60, ενώ η Φινλανδία, Σουηδία και η Λιθουανία για τους άνω των 65. Η δε Ισπανία αποφάσισε να το περιορίσει στην ηλικιακή ομάδα 60-65.
Η Ιταλία, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε να προσφέρει εναλλακτική επιλογή σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση από το συγκεκριμένο εμβόλιο για την επαναληπτική – παράδειγμα που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει και η Γερμανία. Όσο για τη Δανία, έχει παρατείνει ως τα μέσα Απριλίου την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ η Νορβηγία έχει ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει τη δική της απόφαση ως τις 15 Απριλίου.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και το γεγονός ότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες και ενώ οι συστάσεις ΕΟΦ και ΠΟΥ ήταν και τότε παρόμοιες, αρκετές από τις παραπάνω κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει να χορηγούν το ίδιο ακριβώς εμβόλιο στην ακριβώς αντίθετη ηλικιακή κατηγορία – στους κάτω των 60-65 ετών!
Τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω με τη στροφή της Βρετανίας, της οποίας η κυβέρνηση και οι αρχές στήριζαν μέχρι τώρα χωρίς… αστερίσκους την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneza. Μόνο που προχθές, αποφάσισαν να αναστείλουν τη χορήγησή του σε παιδιά, εφήβους και νέους κάτω των 30 ετών, ανοίγοντας ένα άλλο κεφάλαιο.
Αποφασίζει η Ελλάδα για το εμβόλιο της AstraZeneca
Ο κ. Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ – Μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο
«Η επιτροπή βασίζεται σε επιστημονική κριτήρια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παρενέργειες όλων των εμβολιών. Ειδικά στο εμβόλιο της AstraZeneca υπήρξαν αυτές οι σπάνιες θρομβόσεις. Είναι ένα σύνδρομο που έχει αναγνωριστεί παλαιότερα. Είναι σπανιότατο.Όμως υπάρχει φοβία στον κόσμο…», ανέφερε αρχικά, ενώ ερωτηθείς για τα μέτρα που μπορει να λάβει η ελληνική επιτροπή ανέφερε ότι «η απόφαση θα παρθεί αύριο. Από ότι ξέρω δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ξέρουμε ότι οι γυναίκες παραγωγικής ηλικίας έχουν αυξημένη πιθανότητα για θρόμβωση, ασχέτως του εμβολίου ή της νόσου. Για μένα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το πως αισθάνεται ο κόσμος. Τα ποσοστά πιθανής παρενέργειας είναι ελάχιστα. Το όφελος είναι μεγαλύτερο απότ ο κόστος».