Ασπίδα προστασίας για 17.000 ζώα και φυτά της Ελλάδας, πρόκειται να αποτελέσει ο Κόκκινος Κατάλογος των απειλούμενων ειδών, ο οποίος ύστερα από 12 χρόνια επικαιροποιείται και διευρύνεται.
To κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ειδών στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1992.
Χρήσιμος οδηγός στα χέρια της επιστημονικής κοινότητας για την προστασία ζώων και φυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το 2009 κυκλοφόρησε νέα επικαιροποιημένη έκδοση κατά την οποία αξιολογήθηκαν περισσότερα από 1.300 απειλούμενα είδη.
Δώδεκα χρόνια μετα, ο κόκκινος κατάλογος ψηφιοποιείται και διευρύνεται, περιλαμβάνοντας την αξιολόγηση 17.000 και πλέον ειδών της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, εφαρμόζοντας τα πρότυπα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της φύσης.
«Έχει μεσολαβήσει πάνω από μία δεκαετία από τότε που πήραμε στα χέρια μας τα τελευταία Κόκκινα Βιβλία. Σήμερα, πολλά περισσότερα ζώα και φυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Για να τα διασώσουμε πρέπει πρώτα να τα καταγράψουμε και να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων, ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους» σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.
Πλέον και τα ψάρια του γλυκού νερού έχουν ενταχθεί σε κατηγορία κινδύνου ενώ περισσότερα είδη θα προστεθούν στον ανανεωμένο ψηφιακό κατάλογο.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, την αξιολόγηση θα πραγματοποιήσουν περισσότεροι από 50 Έλληνες ζωολόγοι και βοτανικοί επιστήμονες και υλοποιείται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής