Το χάος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca συνεχίζεται.
Για άλλη μια φορά οι υπουργοί Υγείας των χωρών μελών απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή σύσταση προς τους πολίτες τους.
Η τηλεδιάσκεψή τους ακολούθησε την αλλαγή της θέσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ο οποίος για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και τις θρομβώσεις.
«Μετά από πολύ λεπτομερή ανάλυση καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, θα πρέπει να λογίζονται ως παρενέργεια του εμβολίου» σημείωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Έμερ Κουκ.
Ο ΕΜΑ επέμεινε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν των κινδύνων και συνέστησε τη χρήση του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όμως οι χώρες πήραν διαφορετικές αποφάσεις.
Στη Γερμανία το σκεύασμα της βρετανο – σουηδικής εταιρείας θα χορηγείται μόνο στους άνω των 60 ετών και στις ομάδες υψηλού κινδύνου ενώ όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα κάνουν τη δεύτερη με άλλο σκεύασμα.
Στη Γαλλία και το Βέλγιο με AstraZeneca εμβολιάζονται μόνο οι άνω των 55 ετών, στην Ισπανία και την Ιταλία οι άνω των 60. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για την ώρα δεν έχουν τεθεί ηλικιακά όρια.
«Όμως αυτή η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αύξησε όχι μόνο το αίσθημα δισταγμού που ήδη υπάρχει απέναντι στο εμβόλιο, αλλά υπογράμμισε γι’ άλλη μια φορά το πρόβλημα που υπάρχει με την ενότητα εντός της ένωσης στο θέμα της ασφάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά το δελτίο του CNN.
Πιθανή σύνδεση του εμβολίου με περιστατικά θρομβώσεων αναγνώρισε και η ρυθμιστική αρχή στη Μεγάλη Βρετανία.
«Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια. Δε γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα εάν συνδέεται με κάποιο εμβόλιο» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών της Βρετανίας, Γουέι Σεν Λιμ.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι αρχές της Βρετανίας δεν συστήνουν το εμβόλιο της AstraZeneca για χρήση σε άτομα κάτω των 30 ετών.