Μία κόντρα στρατηγικής , με πλούσιο ιστορικό και πολιτικό παρελθόν, ξεσπά ανάμεσα σε δύο πρώην πρωθυπουργούς. Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής καταθέτουν δημόσια δυο διαφορετικές προσεγγίσεις για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων, υπεραμυνόμενοι των πολιτικών που ακολούθησαν στα ελληνοτουρκικά. Μήλον της έριδος εξακολουθεί και σήμερα να παραμένει η συμφωνία του Ελσίνκι, του 1999, την οποία πάντα διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο οι δύο άνδρες αλλά και η προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι συμφωνίες της Μαδρίτης το 1997 και του Ελσίνκι το 1999 εξακολουθούν να βάζουν φωτιά στη διαχρονική αντιπαράθεση δυο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Κώστα Σημίτη για την εξωτερική πολιτική.
Νέα αφορμή έδωσε με άρθρο του στα ΝΕΑ ο Κώστας Σημίτης όπου ανέφερε πως όταν μετά τις εκλογές του 2004 κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή να τον ενημερώσει σχετικά, εκείνος τον παρέπεμψε στον Πέτρο Μολυβιάτη ξεκαθαρίζοντας ότι έχουν διαφορετικές απόψεις και τελικά αδιαφόρησε για το Ελσίνκι στην επόμενη σύνοδο το Δεκέμβριο..
Ο Κώστας Καραμανλής διέψευσε ότι έγινε η εν λόγω συνάντηση με αυτή τη σύνθεση και αυτό το περιεχόμενο και έκανε λόγο για δήθεν «επιτυχημένη» στρατηγική του Ελσίνκι η οποία οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας στη Χάγη..
«Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες ‘γκρίζες ζώνες’»
Ο Κώστας Σημίτης παρουσιάζει άλλη εκδοχή… «Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ σε αντίθεση με τις μεγαλοστομίες της εποχής της αντιπολίτευσης, έδειξαν εξαρχής δείγματα μιας γενικευμένης απάθειας απέναντι στις εξελίξεις. Τίποτα δεν συνέβη απ’όλα όσα εύλογα περίμεναν όσοι είχαν εργαστεί για να οδηγήσουν την Τουρκία σε έναν μονόδρομο που της επέβαλλε αποφάσεις»
Ο Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι η Μαδρίτη αναγνώρισε στην Τουρκία ότι έχει δήθεν νόμιμα συμφέροντα στο Αιγαίο και το Ελσίνκι προωθούσε την προσφυγή της Τουρκίας μονομερώς στη Χάγη όχι όμως μόνο για την υφαλοκρηπίδα.
«Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο»
Την παρέμβαση Καραμανλή ΔΕΝ σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου
Η κόντρα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών αναμένεται να έχει συνέχεια…