Μεσίστιες οι σημαίες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και σε όλη τη Βρετανία τιμούν τον Δούκα του Εδιμβούργου που έφυγε από την ζωή στα 99 του χρόνια.
Οι υπάλληλοι του παλατιού βγάζουν την ανακοίνωση του θανάτου του Πρίγκιπα Φίλιππου.
«Με βαθιά θλίψη, η Αυτής Μεγαλειότης η βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος του πρίγκιπα Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου. Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κάστρο Γουίνδσορ».
Έφυγε από την ζωή δύναμη της Βασίλισσας γράφουν τα μέσα. Ο παράξενος, πνευματώδης, και συχνά αμφιλεγόμενος, δούκας του Εδιμβούργου ήταν η μεγαλύτερη πηγή στήριξης της βασίλισσας Ελισάβετ και ο άνδρας στον οποίο βασιζόταν πάνω απ’ όλους. Μέχρι τον θάνατό του, ο Φίλιππος ήταν ο μακροβιότερος σύζυγος στη βρετανική ιστορία και ο μακροβιότερος σύζυγος μονάρχη.
“Ήταν ο άνθρωπος που υπήρξε σύζυγος για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ιστορία, ένας από τους τελευταίους επιζώντες σε αυτή τη χώρα που υπηρέτησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διαμόρφωσε και ενέπνευσε τις ζωές αμέτρητων νέων. Κυριολεκτικά σε δεκάδες χιλιάδες”
Νοσηλεύτηκε για ένα μήνα
Οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για τον Πρίγκιπα Φίλιππο. Νοσηλεύτηκε τουλάχιστον ένα μήνα με το μυστήριο να μαίνεται ακόμα για το τι τον ταλαιπωρούσε.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Οι φωτογραφίες όμως που είδαν το φως της δημοσιότητας την ημέρα που έφυγε από το νοσοκομείο μαρτυρούσαν οτι
Πένθος 30 ημερών στο παλάτι
Η κηδεία αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, ωστόσο σύμφωνα με βρετανικά Μέσα, ο δούκας του Εδιμβούργου δεν επιθυμούσε να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα.
Η Βασίλισσα Ελισσάβετ αναμένεται να εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών.
Είναι μια στιγμή πραγματικού εθνικού πένθους. 2 μήνες και μια ημέρα πριν κλείσει τα 100 του χρόνια.
Δεν θα εκτελεί καθήκοντα ενώ σε παύση τίθενται και οι κρατικές υποθέσεις. Μετά από αυτές τις οκτώ ημέρες, το Παλάτι θα διατηρήσει μια περαιτέρω περίοδο πένθους για 30 ημέρες.
Ο Έλληνας πρίγκιπας που δεν επισκέφθηκε ποτέ την χώρα
O πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε με τον τίτλο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, το 1921, στο παλάτι Μον Ρεπό στην Κέρκυρα.
Σπούδασε στη στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σκωτία και σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο βρετανικό ναυτικό. Μετά τον πόλεμο ο Φίλιππος πήρε την άδεια να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την ανακοίνωση του γάμου, απαρνήθηκε τους ελληνικούς βασιλικούς τίτλους και την ορθόδοξη θρησκεία και πήρε βρετανική υπηκοότητα.
Δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα.
Εγγονός του βασιλιά Γεώργιου Α’
Ήταν ο μοναδικό γιος του πρίγκιπας Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας και της πριγκίπισσας Αλίκης. Είναι κατά συνέπεια εγγονός του βασιλιά Γεωργίου 1ου της Ελλάδας Γεννήθηκε λίγο πριν ο πατέρας του ξεκινήσει για την Μικρά Ασία.
Μετά τη λήξη των επιχειρήσεων της αποτυχημένης εκστρατείας Σαγγαρίου-Αγκύρας του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ο Πρίγκηπας Ανδρέας συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Μια απόφαση που δεν εκτελέστηκε με παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης. Ο ίδιος αναχωρεί από τον Πειραιά με Βρετανικό αντιτορπιλικό που σταματά στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του με τον Φίλιππο, βρέφος τότε, να μεταφέρεται μέσα σε ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι από κουτιά φρούτων.
Πολλές φορές αναρωτήθηκαν τα Βρετανικά μέσα γιατί ανάμεσα στα εκατοντάδες ταξίδια της Βασίλισσας Ελισσάβετ κανένα δεν ήταν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ιστορικούς ειδικούς στα βασιλικά θέματα φαίνεται πως ο Φίλιππος ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία, Hugo Vickers,ο Φίλιππος δεν συμπαθούσε την Ελλάδα γιατί οδήγησε σε δίκη και παραλίγο στο εκτελεστικό απόσπασμα τον πατέρα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ιφιγένειας Μουμτζή, κατοίκου του Λονδίνου, οι Βρετανοί έχουν σπεύσει στο Μπάκιγχαμ για να αφήσουν ένα μπουκέτο λουλούδια. Για όλους, ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ένα σημάδι ένωσης του Βρετανικού έθνους.
Ο ίδιος με το βασιλικό επιτελείο είχε σχεδιάσει το Operation Forth Bridge για τον θάνατό του, αλλά λόγω κορωνοϊού δεν ξέρουμε αν θα έχει την κηδεία που είχε ζητήσει.
Ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν επιθυμούσε μεγάλη κηδεία, το πιο πιθανό είναι η τελετή να πραγματοποιηθεί στο St. George’s Chapel στο Windsor Castle και ως βετεράνος του βασιλικού Ναυτικού έχει ζητήσει μια στρατιωτική κηδεία. Ο τάφος του θα είναι στους Frogmore Gardens, στο κοιμητήριο της βασιλικής οικογένειας.
Τα μέτρα στη Μ. Βρετανία επιτρέπουν μέχρι έξι άτομα αυτή την στιγμή. Μετά τις 12 Απριλίου θα μπορούν να παρευρεθούν μέχρι και 30. Δεν έχει ανοίξει κάποια συζήτηση διαδοχής της Βασίλισσας Ελισάβετ.