Οι έμπειροι αξιωματικοί της ασφάλειας αναζητούν τo κίνητρο των εκτελεστών του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Σκανάρουν ρεπορτάζ και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του τα οποία θα μπορούσαν να είχαν «ενοχλήσει» όσους βρίσκονται πίσω από την εν ψυχρώ δολοφονία του.
Εκεί, ο αστυνομικός συντάκτης μιλούσε για εκτελέσεις και συμβόλαια θανάτου, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε κάνει μια σειρά αποκαλύψεων για δολοφονίες που είχαν να κάνουν με το κύκλωμα της νύχτας.
«Δε θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου»
Ο Γιώργος Καραϊβάζ έγραφε την 1η Ιουλίου του 2020 στο site του:
«Και όσοι νόμιζαν ότι με την εμπλοκή μου στην υπόθεση θα με φοβίσουν, ώστε να σταματήσω να γράφω για όλο αυτό το συνονθύλευμα της διαπλοκής, πλανώνται οικτρά. Μπορεί να με ισοπεδώσετε ψυχολογικά, επαγγελματικά ακόμη και βιολογικά, αλλά δεν θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου».
Όπως αποκάλυψε η έρευνα του MEGA, δύο μόλις ημέρες μετά, στις 3 Ιουλίου, υπογράφει ακόμα ένα κείμενο κάνοντας λόγο για απειλές που είχε δεχτεί τηλεφωνικά.
«Κατόπιν όλων αυτών, επιδίωξα και πέτυχα συνάντηση με την καρδιά της κοιτίδας, άτομο από το οποίο πολύ πρόσφατα είχα δεχτεί τηλεφωνικά έμμεσες προειδοποιήσεις απειλητικού περιεχόμενου, αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τη διαπλοκή του (…) με όλο το επιφανές συνονθύλευμα για το οποίο πολλάκις έχουμε γράψει».
Με ανατριχιαστικά προφητικά λόγια και περίσσιο θάρρος, ο Γιώργος έγραψε ήδη από τον Ιούλιο του 2020:
«Ανοίγουμε παρένθεση για να διευκρινίσω πως στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, τον είχα ενημερώσει και για τη διεύθυνση της κατοικίας μου, προκειμένου να μην χάσουν χρόνο, αλλά κυρίως, για να μην… κουράζονται».
Ανεξιχνίαστες εκτελέσεις της «Greek Mafia»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «vima.gr», στελέχη των αρχών ασφαλείας επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ έχει επικρατήσει η άποψη ότι προκειμένου να περιορισθεί το οργανωμένο έγκλημα ίσως θα πρέπει να αφήσει να εξελίσσεται ο πόλεμος αλληλοεξόντωσης μεταξύ των κακοποιών.
Γιατί ο σχηματισμός δικογραφιών για θέματα προστασίας νυκτερινών κέντρων κι άλλες παράνομες δραστηριότητές τους είναι εξαιρετικά δύσκολος λόγω της «ομερτά» που επιβάλλουν.
Το βέβαιο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις της λεγόμενης «Ελληνικής Μαφίας», παραμένουν ανεξιχνίαστες.
Το συμβόλαιο για τον Βασίλη Στεφανάκο
Η δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου στις 17 Ιανουαρίου του 2018 στο Χαϊδάρι, του ανθρώπου που η αστυνομία είχε αποδώσει, μεταξύ άλλων, αρχηγικό ρόλο στις δραστηριότητες της «Greek Mafia», καταγράφεται ως το ακριβότερο συμβόλαιο θανάτου στην ιστορία του ελληνικού υποκόσμου.
Δύο δράστες, που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, προσέγγισαν το αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο του 57χρονου άνδρα. Όταν ο Βασίλης Στεφανάκος έκατσε στη θέση του οδηγού, ο εκτελεστής έβγαλε το καλάσνικοφ από μια θήκη κιθάρας, άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού πριν αυτή κλειδώσει και πυροβόλησε τον στόχο του σκοτώνοντάς τον ακαριαία.
Μετά τη δολοφονία του, επικρατεί αβεβαιότητα στον κόσμο της νύχτας, καθώς κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τις ισορροπίες και τις συμμαχίες που έχουν σχηματιστεί.
Σπύρος Παπαχρήστος, «τεθωρακισμένο»
Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, έξω από μια ταβέρνα στην Παλλήνη, ξημερώματα Πρωτομαγιάς, δολοφονείται με πέντε σφαίρες διαμετρήματος 7,65 χιλιοστών, ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ Σπύρος Παπαχρήστος.
Η αστυνομία κάνει λόγο για ένα ακόμα ακριβοπληρωμένο συμβόλαιο. Ήταν ψηλός, σωματώδης και άρτια εκπαιδευμένος, και για αυτό οι συνάδελφοί του τον αποκαλούσαν «τεθωρακισμένο». Όταν δέχτηκε τις σφαίρες, έκανε μερικά βήματα, μπήκε στην ταβέρνα, όπου και ξεψύχησε.
Μανώλης Καραγιάννης, ύποπτος για Παπαχρήστο
Έναν μήνα μετά, στις 27 Ιουνίου 2018, ο 45χρονος Μανώλης Καραγιάννης γνωστός ως «Καράφλας», «Νταίζη» ή «Σαμπρέλας», δέχεται επίθεση με καλάσνικοφ έξω από πολυκατοικία, στην συμβολή των οδών Αίαντος και Ναϊάδων, στο Παλαιό Φάληρο.
Οι δράστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο, ενώ πιθανότατα υπήρχε και μια μοτοσικλέτα. Ο 45χρονος μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όμως λίγη ώρα αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή. Ο Καραγιάννης ήταν ο βασικός ύποπτος στην δολοφονία του Παπαχρήστου, αφού τον θεωρούσε «εμπόδιο» σε θέματα προστασιών καταστημάτων αλλά και ένα από τα βασικά πρόσωπα, ύποπτα για τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου.
Δημήτρης Μάλαμας, «τραπεζίτης»
Το πρωί της 29ης Οκτωβρίου 2019, στο Χαϊδάρι, δολοφονείται ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάλαμας. Δέχεται 18 σφαίρες από καλάσνικοφ, ενώ βρίσκεται σταματημένος με το αυτοκίνητό του σε φανάρι της λεωφόρου Αθηνών, λίγα μέτρα από τα γραφεία της εταιρείας διανομής καφέ της οποίας ήταν ιδιοκτήτης.
Ο Μάλαμας, γνώριζε τον επίσης δολοφονηθέντα Παπαχρήστο, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς είχε το παρατσούκλι του «τραπεζίτη» ενός πολύπλοκου κυκλώματος προστασίας και εκβιασμών.
Δημήτρης Καπετανάκης
Ένας από τους πλέον γνωστούς «νονούς» της νύχτας, ήταν ο 56χρονος Δημήτρης Καπές ή Καπετανάκης, που δολοφονήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2020, δίπλα στο σπίτι του στα Βριλήσσια.
Η δολοφονία σημειώθηκε στη λεωφόρο Πεντέλης, λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι. Οι δράστες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, πυροβόλησαν τον Καπετανάκη ο οποίος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, βρισκόταν στο πεζοδρόμιο. Ύστερα έκαψαν το αυτοκίνητο στο Πάτημα Χαλανδρίου και διέφυγαν με άλλο όχημα.
Καπές, ήταν παλιός γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ για ληστείες, εκβιασμούς αλλά και για εμπλοκή στην υπόθεση του «Συνδικάτου του Εγκλήματος». Το όνομά του φαίνεται να προκύπτει σε υπόθεση για την οποία απασχολούσε και ο Μάλαμας.
Τα γραπτά μένουν…
Ο Γιώργος Καραϊβάζ σε ρεπορτάζ του, είχε παρουσιάσει μία σειρά εκτελέσεων ανθρώπων που είχαν μπει στο στόχαστρο της ελληνικής μαφίας και έμειναν ανεξιχνίαστες..
Τέσσερις μήνες δε πριν από την εν ψυχρώ δολοφονία του, στις 10 Δεκεμβρίου, είχε γράψει στο σάιτ του:
«Έκτοτε, έμαθα να ζω με την μομφή. Και ξέρετε κάτι; Δεν με ένοιαζε, ούτε και με νοιάζει. Οι υπογραφές στα κείμενα και οι τίτλοι των εφημερίδων ή των σάιτ, ήταν η καλύτερη απόδειξη πως είχα γίνει στόχος του νόμιμου παρακράτους. Μεγαλύτερη τιμή δεν θα μπορούσα να επιδιώξω».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «vima.gr», την τελευταία δεκαπενταετία έχουν υπάρξει περίπου 60 συμβόλαια θανάτου, εκ των οποίων έχει εξιχνιαστεί το 2 έως 4%.