Καθώς τα self test μπαίνουν σταδιακά στην καθημερινότητά μας, δημιουργούνται ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο που θα απορρίπτονται στα σκουπίδια. Δείτε βήμα βήμα τη διαδικασία, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το πώς αλλά και το που πετάμε τα χρησιμοποιημένα τεστ σε περίπτωση που βγουν θετικά ή αρνητικά, καθώς δεν ανακυκλώνονται.
Όπως έχει γίνει γνωστό από την πρώτη στιγμή, μάσκες, γάντια μιας χρήσης και άλλα αναλώσιμα που χρησιμοποιεί κανείς για την ατομική του προστασία από τον κορωνοϊό δεν ανακυκλώνονται. Αντίστοιχα, και τα απόβλητα των self test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης αλλά στους πράσινους και αφού πρώτα γίνουν τα παρακάτω βήματα.
Σε περίπτωση που το σελφ τεστ βγει αρνητικό, απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα. Τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.
Αν το τεστ βγει θετικό, απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς. Σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.
Από τα μέσα της εβδομάδας, τα self test είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία της χώρας, αρχικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που επέστρεψαν σήμερα στα λύκεια της χώρας.