Αύριο αναμένονται οι πρώτες 33.000 παρτίδες του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από την ερχόμενη Δευτέρα.
«Είναι ένα εμβόλιο που έχει το χαρακτηριστικό ότι έχει μία δόση σε αντίθεση με τις δύο δόσεις των υπόλοιπων εμβολίων. Αυτό θα βοηθήσει να επιταχυνθεί ο πρόγραμμα εμβολιασμού.»
Το πρόγραμμα των εμβολιασμών επιταχύνεται. Από την προσεχή Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18 εως 59 ετών.
Ακολουθεί στις 21 Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εκπαιδευτικούς και τα άτομα ηλικίας 55 με 59 ετών, ενώ από το Σάββατο 24 του μηνός θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους και οι πολίτες ηλικίας 50-54 ετών.
«Όλες αυτές οι ομάδες είναι συνολικά 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι πολλοί συμπολίτες μας.»
Στόχος της κυβέρνησης είναι τον Μάιο ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για τους σαραντάρηδες.
Στο μεταξύ, μουδιασμένη παραμένει η κίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα της Astra Zeneca.
Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί στο LIVE NEWS, 9 στους 10 με κλεισμένο ραντεβού για εμβόλιο AstraZeneca , τους ζητούν να το ακυρώσουν.
«Έχουμε συνεχώς ακυρώσεις. Έχει φοβηθεί ο κόσμος. Κανείς δεν θέλει να κάνει το AstaZeneca. Παίρνουν τηλέφωνα και ακυρώνουν τα ραντεβού.»
Η αρνητική δημοσιότητα και οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις οργανισμών για το συγκεκριμένο εμβόλιο προκάλεσε αναταραχή στους πολίτες παραδέχτηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Είναι κατανοητή οποιαδήποτε διστακτικότητα. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή με βάση τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνά το 90%, που είναι λίγο πιο χαμηλά από τις υπόλοιπες εταιρείες.»
«Είναι προϊόν της σύγχυσης και της παραπληροφόρησης που έχει υποστεί ο πολίτης. Δεν φταίει εκείνος. Θα πρέπει να υιοθετηθεί μια καινούργια τακτική από τους υπευθύνους για να ανατραπεί αυτό το ποσοστό.»
Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ήταν γνωστό από τον Σεπτέμβριο πως τα εμβόλια κατά της covid-19 αυξάνουν λίγο έως πολύ την πηκτικότητα του αίματος κι επομένως τον κίνδυνο θρομβώσεων.
«Το πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ότι πυροδότησε ένα ανοσοποιητικό. Έκανε μια αλλαγή η οποία προκαλεί επιπλέον θρομβώσεις πιο επικίνδυνες γιατί συνδυάζονται με βαριά αιματολογική εικόνα.»
Υπενθυμίζεται πως μόνο μία θανατηφόρα περίπτωση έχει καταγραφεί στη χώρα μας σε σύνολο 380.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.
«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.»
Στο πεδίο του φαρμάκου, ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας για εισπνεόμενη ουσία που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως από ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
«Η εισπνεόμενη βουδεσονίδη στις πρώτες 7 ημέρες των συμπτωμάτων COVID-19 φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα ανάγκης επείγουσας ιατρικής περίθαλψης»
Η συγκεκριμένη ουσία είναι φτηνή και εύκολα διαθέσιμη ενώ εκτιμάται πως θα είναι αποτελεσματική και στις παραλλαγές του κορωνοϊού.