Στάση αναμονής τηρεί η Ελλάδα για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson& Johnson.
Οι πρώτες 33.000 δόσεις έφτασαν σήμερα στη χώρα μας. Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα χρησιμοποιηθούν από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε χτες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά την χθεσινή αιφνίδια απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για «πάγωμα» εμβολιασμών με J&J.
Επιζήμιο αντίκτυπο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα όλων των χωρών θα έχει η πιθανή οριστική παύση χορήγησης του εμβολίου, υποστήριξε μέσω του LIVE NEWS, ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.
«Ακόμα και οι εμβολιασμοί στην Αμερική δεν νομίζω ότι θα μπορούν να συνεχιστούν, δεν βγαίνει το πρόγραμμα να γίνουν οι εμβολιασμοί σε όλον τον πληθυσμό μέχρι τέλη του Μάη αν βγει από την εξίσωση το εμβόλιο J&J», σημειώνει ο Γιώργος Παυλάκης.
Η φαρμακευτική εταιρία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει προληπτικά τις παραδόσεις στην ΕΕ, κάτι που όπως διαβεβαίωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δε θα επηρεάσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας.
«Ο αρχικός σχεδιασμός δεν αλλάζει. Έτσι κι αλλιώς ο βασικός κορμός των σχεδιασμών είναι με το σκεύασμα της Pfizer με το οποία συνεχίζουμε κανονικά».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας, τα περιστατικά θρόμβωσης στο J&J είναι ακόμη πιο σπάνια από ό,τι στην AstraZeneca.
«Είναι ακόμα πιο σπάνιο το φαινόμενο από ό,τι στην AstraZeneca. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τον εμβολιασμό, γιατί η πιθανότητα να νοσήσει από τον κορωνοϊό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη».
Παρά ταύτα, πονοκέφαλο προκαλούν στις υγειονομικές Αρχές οι συνεχόμενες ακυρώσεις ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για τις ηλικίες 50 – 59.
«Να εμπιστευτούμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων»
Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γεώργιος Τσιβγούλης, καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι είναι πρώιμη η απόφαση για το «πάγωμα» των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να δικαιολογούν αυτήν την απόφαση.
«6 περιστατικά δε μας επιτρέπουν να κάνουμε στατιστικές διαπιστώσεις».
Ο κ. Τσιβγούλης τόνισε ότι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος έχει τα περισσότερα δεδομένα για τα εμβόλια και βάσει αυτών προχωρά στις εισηγήσεις του.
«Πρέπει να εμπιστευτούμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».
Ο καθηγητής επισήμανε ότι η συχνότητα των παρενεργειών που έχουν παρατηρηθεί «είναι ελάχιστη, μία στο ένα εκατομμύριο».
Σημειώνεται ότι από τα 6 περιστατικά που έχουν προκύψει από το εμβόλιο της J&J, ένα ήταν θανατηφόρο, ένα είναι σοβαρό, ενώ τα υπόλοιπα έχουν αντιμετωπιστεί.