Επιδημιολογικά δεδομένα, self-tests, εμβολιασμοί και πίεση στο σύστημα υγείας είναι οι παράγοντες που κρίνουν την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και την σταδιακή επιστροφή προς την κανονικότητα.
Η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας φαίνεται να βρίσκεται στο παρελθόν, αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτήν την στιγμή υπάρχουν αρκετά κρούσματα και αρκετοί νοσηλευόμενοι», τόνισε μιλώντας στη ΒΑΒΕΛ η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής «Σωτηρία», με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας να είναι μεγάλη.
Οι ΜΕΘ στα περισσότερα νοσοκομεία είναι γεμάτες, με τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και η μείωση των επαφών, να είναι κρίσιμα.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποια θετικά σημεία που δείχνουν ότι σταθεροποιείται η έξαρση της πανδημίας», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσει η πίεση στο σύστημα υγείας.
Η σχετικά καλή εικόνα που φαίνεται να παρουσιάζει ο κορωνοϊός στη χώρα, μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί από εστίες που θα επιδεινώσουν τη διασπορά.
Κρίσιμο είναι η χαλάρωση των μέτρων που έχει έρθει, αλλά και αυτή που αναμένεται, να μην οδηγήσει σε εστίες έξαρσης, όπως αυτές που παρατηρούνται σε πλατείες.
«Δεν μπορούμε να κουνάμε το δάχτυλο», λέει ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας, στους ανθρώπους που θέλουν να βγουν από το σπίτι και να ξεσκάσουν.
Τι γίνεται με τα εμβόλια
Καθοριστικός παράγοντας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και ουσιαστικά στην κανονικότητα, είναι ο εμβολιασμός, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στη χώρα.
«Αν δεν είχαμε τα εμβόλια, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα», λέει η Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τρέξει το πρόγραμμα, εν αναμονή και των νέων εμβολίων που αναμένονται στη χώρα.
«Ο εμβολιασμός χτίζει την ανοσία μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο», λέει από τη μεριά του ο Γιάννης Τούντας, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια είναι 100% αποτελεσματικά για τη νόσηση.
«Ακόμα και όταν έχουμε εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ασφάλειας», τόνισε ο κ. Τούντας, αφού είναι πιθανό να μολυνθούμε από έναν θετικό φορέα.
Όσο για το πότε θα έρθει η συλλογική ανοσία, αυτή τοποθετείται προς το τέλος του φετινού καλοκαιριού, αφού τότε θα έχει εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό των Ελλήνων πολιτών.
Σχετικά με τις παρενέργειες που έχουν εμφανιστεί σε συγκεκριμένα σκευάσματα, ο κ. Τούντας σημείωσε ότι σε όλα τα εμβόλια υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιάσουν παρενέργειες.
«Πρέπει να ζυγίσουμε ποια είναι τα τεράστια οφέλη και πόσο γλυτώνουμε τον κίνδυνο να βάλουμε την υγεία και τη ζωή μας σε περιπέτεια και από την άλλη την πολύ μικρή πιθανότητα να υπάρξουν παρενέργειες».
«Επικίνδυνη η ξαφνική χαλάρωση»
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προχωρά βήμα βήμα στο άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς, καθώς μια ξαφνική χαλάρωση μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Στόχος είναι να εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός πολιτών μέχρι το τέλος Απριλίου, κάτι στο οποίο αναμένεται να συνηγορήσουν και οι νέες δόσεις εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα.
«Ένας σημαντικός αριθμός της κοινότητάς μας θα έχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποκτήσει κάποια ανοσία στον ιό. Πιστεύω ότι από το Πάσχα και μετά θα είναι αρκετά καλύτερη η κατάσταση όσον αφορά και τα κρούσματα, ώστε να αποσυμπιεστεί και το σύστημα υγείας», είπε ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
Αυτό που τονίζεται σε όλους τους τόνους, είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, καθώς ο κίνδυνος της πανδημίας βρίσκεται μπροστά μας.
«Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός».