Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα και έχει σχεδόν αναγορευτεί ως ο μεγάλος εθνικός μας στόχος, εάν θα το περάσουμε στο χωριό ή όχι.
Η φράση κλειδί για τις επόμενες εβδομάδες φαίνεται ότι είναι τα τεστ αυτοελέγχου του ιού. Αυτά φαίνεται πως θα αποτελέσουν το διαβατήριο όσων θέλουν να ταξιδέψουν.
«Η ανθρώπινη φύση μας, μας κινεί προς τα έξω. Δεν είναι μόνο το θέμα του Πάσχα», σημειώνει ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας, μιλώντας στη ΒΑΒΕΛ και τον Νίκο Φιλιππίδη.
«Ο κόσμος έχει σιχαθεί τη ζωή του έγκλειστος και θέλει να βγει», τόνισε ο κ. Χωμενίδης, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα συνεχόμενα lockdown και πλέον αναζητούν διεξόδους και βαλβίδες αποσυμπίεσης.
Μία από αυτές αναμένεται να αποτελέσει και το Πάσχα, με τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν κόσμο παρόλο που ακόμη δεν είναι σίγουρο τι θα συμβεί.
«Κρατήσεις έχουμε αλλά όχι φιξαρισμένες, οι τιμές μας είναι προσαρμοσμένες και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε», σημειώνει ο Γιάννης Θεολογίτης, ξενοδόχος πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιβατών Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ο οποίος τονίζει ότι οι επαγγελματίες της Ύδρας είναι πανέτοιμοι να υποδεχτούν τουρίστες.
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες
Πάσχα χωρίς εκκλησίες ωστόσο, φαντάζει δύσκολο, με τον πατέρα Γεώργιο Κωνσταντίνου, εκπρόσωπο Τύπου Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, να σημειώνει ότι σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ επιτρέπονται πιστοί εντός των εκκλησιών, ένας ανά 25 τ.μ. και με μέγιστο όριο τους 20.
Ο πατέρας Γεώργιος τόνισε ότι η εκκλησία έχει προσαρμοστεί στα υγειονομικά μέτρα, τα οποία τηρούνται με ευλαβική πίστη σε όλους τους ναούς.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα κλείσουμε και θα πούμε στον κόσμο ότι δε θα μπορεί να πηγαίνει στις εκκλησίες», σημείωσε ο πάτερ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη και για εκκλησιασμό στην ύπαιθρο αν αυτό ζητηθεί.
Συνυφασμένο με το Πάσχα είναι φυσικά και το οικογενειακό τραπέζι.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Δήμου, πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων Αυτοχθόνων Ζώων, υπάρχει επάρκεια για το Πασχαλινό τραπέζι, ενώ οι ελάχιστες εισαγωγές που γίνονται είναι προκειμένου να υπάρχουν και φθηνότερες επιλογές.