Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η διευθύντρια του CSI Institute και Κλινική Εγκληματολόγος Κέλλυ Ιωάννου, αναφορικά με το θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας, που τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας, καθώς και η κ. «Μαρία» που έχει πέσει θύμα μιας τέτοιας κατάστασης.
«Έχει ακουστεί όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα αυτό που ονομάζεται εκδικητική πορνογραφία, τη διανομή υλικού με θύματα γυναίκες, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ο αντίκτυπος για τα θύματα είναι τεράστιος. Αυτό είναι σεξουαλική βία. Έχω δεκάδες καταγγελίες, έχω φτιάξει εκστρατεία μόνη μου για να βοηθήσω αυτές τις γυναίκες. Έχω κάθε μέρα δύο καταγγελίες, και οι γυναίκες αυτές μου λένε ότι θέλουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Σε εφαρμογή υπάρχει συγκεκριμένο κανάλι φωτογραφιών μόνο με Ελληνίδες, ανήλικα και ενήλικα θύματα. Αυτές οι φωτογραφίες έχουν διακινηθεί στο πλαίσιο ερωτικής σχέσης και ο πρώην σύντροφος δημοσιεύει χωρίς τη συγκατάθεσή τους φωτογραφίες για να τις εκδικηθεί κλπ. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που γίνεται παραβίαση ενός λογαριασμού. Υπάρχουν δεκάδες sites και εφαρμογές όπου γίνεται αυτό», είπε η κ. Ιωάννου.
«Το νόμιμο είναι να απευθυνθούν στις αρχές, να γίνει η καταγγελία και όλα να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό. Αλλά αργούν πολύ οι διαδικασίες. Ίσως είναι η ώρα να προβληματιστούμε, αν ένα άτομο βιώνει κακοποίηση σωματική, μέσω διαδικτύου αυτό παίρνει πολύ μεγαλύτερη προέκταση και καταστρέφει όλη της τη ζωή», πρόσθεσε η ίδια.
«Κινήθηκα νομικά»
Στην εκπομπή μίλησε και η κ. «Μαρία», η οποία περιέγραψε τη δική της άσχημη εμπειρία.
«Ένας πρώην σύντροφός μου δημοσίευσε πολύ προσωπικές μου φωτογραφίες από όταν ήμουν ανήλικη και έγινε αυτό τον Μάρτη του 2020. Τώρα είμαι ενήλικη. Αυτές οι φωτογραφίες έχουν κυκλοφορήσει ξανά και ξανά. Βλέπεις τον κόσμο να καταρρέει γύρω σου, σου καταστρέφουν ό,τι έχεις. Του τις είχα στείλει προσωπικά αυτές τις φωτογραφίες. Και αυτός τις ανέβασα στο διαδίκτυο όταν χωρίσαμε. Το έχει παραδεχτεί ότι το έκανες αυτό σε μηνύματα που έχω. Διάλεξα να κινηθώ νομικά και αυτή τη στιγμή είμαι στις δικαστικές διαδικασίες», είπε η κ. «Μαρία».
«Η επικοινωνία μέσω διαδικτύου δημιουργεί οικειότητα που πολλές φορές είναι επικίνδυνη. Θα πρέπει να προσέχουμε όλοι μας τι ανεβάζουμε. Καθημερινά το ηλεκτρονικό έγκλημα ασχολείται με αυτό. Είναι το λεγόμενο cyber bullying», σχολίασε σχετικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτ/κής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.
«Όπως όταν έχουμε ένα θύμα βιασμού δεν κατηγορούμε το θύμα επειδή φόραγε κοντή φούστα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να κατηγορούμε το θύμα. Ναι, υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, αλλά στο πλαίσιο μια ερωτικής σχέσης και όταν όλα έχουν γίνει διαδικτυακά, και η σεξουαλικότητα έχει περάσει στην ψηφιακή εκδοχή του. Να δούμε τι γίνεται στο πεδίο του δράστη που δρα ανεξέλεγκτος γιατί ξέρει ότι δεν υπάρχει τιμωρία», απάντησε η κ. Ιωάννου, με τον κ. Καλλιακμάνη να επισημαίνει ότι «Όντως έχουν φτάσει παιδιά στην αυτοκτονία από τέτοια περιστατικά, θα πρέπει τα θύματα αμέσως να απευθύνονται στην υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».
«Είναι συγκλονιστικό το θέμα. Η πολιτεία διαπιστώνοντας την έκταση και την επικινδυνότητα του φαινομένου αναβάθμισε το θεσμικό πλαίσιο αποτελεσματικά. Έχουμε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έχουμε 5-10 χρόνια κάθειρξη στη διακίνηση», είπε από την πλευρά του ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς.
«Είναι πολλές οι καταγγελίες. Οι γυναίκες – θύματα δείχνουν μια δυσπιστία σε οποιονδήποτε φορέα, γιατί δεν ξέρουν ποιος είναι από πίσω», σημείωσε η κ. Ιωάννου, με την κ. «Μαρία» να επισημαίνει ότι «Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι φωτογραφίες δεν μπορούν ποτέ να διαγραφούν για πάντα. Μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά οι φωτογραφίες δε θα κατέβουν ποτέ».