Έκτακτο τετ-α-τετ ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ξαφνικά το υπουργείο Εξωτερικών χθες, λίγες ώρες μετά τη νέα πρόκληση από πλευράς του Τούρκου προέδρου ότι η χώρα του και όχι η Ελλάδα μπορεί να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Η συνάντηση Ερντογάν - Δένδια θα γίνει στις 15.00 ώρα Ελλάδας.
Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μετά θα συναντηθεί και με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία όπου αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο. Από την ελληνική πλευρά οι προσδοκίες για την συνάντηση είναι χαμηλές και η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα αξιολογείται ως δύσκολη αποστολή, δεδομένου ότι μόλις χθες ο Ερντογάν απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο, ενώ υπονόησε πως η Άγκυρα σκοπεύει να κάνει έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η πρό(σ)κληση από τον Ερντογάν
Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί σήμερα στην Άγκυρα για την εξ’ αναβολής συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το απόγευμα της Τετάρτης έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών από το τουρκικό προεδρικό μέγαρο η πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν, αλλάζοντας το πλάνο του Έλληνα ΥΠΕΞ και αναβαθμίζοντας ποιοτικά την επίσκεψη, η οποία αποκτά ξεχωριστή σημασία.
Σημειώνεται πως ο Νίκος Δένδιας θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη. Οι συναντήσεις έρχονται μετά την πραγματοποίηση δύο γύρων διερευνητικών επαφών εντός δύο μηνών και των πολιτικών διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν από την οριστικοποίηση της συνάντησης, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου εκτοξεύοντας απειλές για υποτιθέμενες έρευνες με τη Λιβύη προφανώς στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και για «επέμβαση» των πλοίων του (των ερευνητικών και των γεωτρύπανων) στην Κύπρο.
Τι λέει η ελληνική πλευρά: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν άφησε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Στην ατζέντα της Ελλάδας για σήμερα βρίσκεται ένα μόνο θέμα, και συγκεκριμένα ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. Με τουρκική πρωτοβουλία, ωστόσο, χθες έγινε μια πρόσκληση -η πρώτη ουσιαστικά ιστορικά – από την τουρκική προεδρία για συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ταγίπ Ερντογάν, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται βάσει πρωτοκόλλου.
Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβάθμισης της συνάντησης αυτής, σε συνέχεια των παραινέσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από λίγες εβδομάδες –όταν κι είχε συμφωνηθεί η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα, όπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ότι θα ήταν επιθυμητή και συνάντηση των δυο ηγετών.
Ωστόσο, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη η πρόσκληση Ερντογάν, γιατί στην μυστική τριμερή του Βερολίνου τον περασμένο Ιούλιο συμφωνήθηκε η σταδιακή αναβάθμιση των επαφών σε 3 πυλώνες: Επαφές σε διπλωματικό επίπεδο, μηχανισμός εκτόνωσης στο πλαίσιο ΝΑΤΟ για τα ΜΟΕ, και επαφές σε υψηλό επίπεδο με απώτερο σκοπό συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η αναβολή της συνάντησης με τον Τσαβούσογλου έγινε εκτάκτως λόγω της κρισιμότητας για τις ΗΠΑ, της αποχώρησης των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Η Τουρκία ήταν η μια από τις ελάχιστες χώρες που συμμετείχαν δια ζώσης στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και τον Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες, ενώ η Ελλάδα – όπως και το σύνολο των ΥΠΕΞ των άλλων μελών του ΝΑΤΟ – συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.