Στο νέο ρεκόρ θανάτων και των διασωληνωμένων, αλλά και στα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναφέρθηκε μιλώντας στο LIVE NEWS ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.
«Τα νούμερα είναι λίγο αυξημένα, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν είναι τα τρομερά νούμερα που είδαμε, με πάνω από 4.300 κρούσματα την ημέρα» σημείωσε ο κ. Τζανάκης, υπογραμμίζοντας ότι «ήταν προεξοφλημένο ότι θα αγγίξουμε τους 800 διασωληνωμένους».
«Είμαι σχεδόν σίγουρος θα φτάσουμε στους 850 το άμεσο διάστημα, δεν ξέρω αν θα ανέβουμε παραπάνω, πιθανότατα μπορεί να είναι παραπάνω» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, συμπληρώνοντας ότι «πιθανότητα πριν το Πάσχα να ακουμπήσουμε και να φτάσουμε τους 10.000 θανάτους».
«Επομένως αυτά τα πράγματα είναι εξαρτημένα από το τι έχουμε κάνει ως τώρα, ειδικά όσον αφορά διασωληνωμένους και τους θανάτους. Το θέμα είναι με τα κρούσματα» τόνισε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας ότι πρόκειται για υψηλό αριθμό, υπογραμμίζοντας ότι ο δείκτης θετικότητας δεν πέρασε το 6% που ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες.
Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρθηκε και στη συζήτηση για αύξηση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων το προσεχές διάστημα, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να επιλέξουμε το καλύτερο επιδημιολογικό περιβάλλον και τις καλύτερες επιδημιολογικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν με την όποια μας απόφαση».
«Αν με ρωτάτε τι θα προτιμούσε, να καθίσουμε στο σπίτι κλεισμένοι όλοι με ελάχιστες εξόδους προκειμένου να πέσει το πανδημικό κύμα θα σας έλεγα ναι. Πλην όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Ο κόσμος θα καταπατήσει τα μέτρα και το θέμα είναι που θα τα καταπατήσει περισσότερο: βάζοντάς τον μέσα στο σπίτι, κρατώντας τον μακριά από τα εξοχικά και μακριά από τα χωριά του ή πηγαίνοντας στα χωριά» σημείωσε ο κ. Τζανάκης, υποστηρίζοντας ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να κριθεί από το που και πως θα δημιουργηθεί λιγότερη διασπορά.
«Πιστεύω ότι βγάζοντας τον κόσμο έξω, με προσοχή, με self tests όπου μπορούμε -τα οποία τα θετικά να επιβεβαιώνονται στα σίγουρα και να κρατάμε τον κόσμο που πάσχει σε καραντίνα, ιχνηλασιμότητας όλες αυτές τις περιπτώσεις- θεωρώ πιο ευμενές περιβάλλον και πιο ασφαλές επιδημιολογικά περιβάλλον, το να αφήσουμε τον κόσμο να βγαίνει έξω και να μην συγχρονίζεται σε κλειστούς χώρους» κατέληξε ο κ. Τζανάκης.