Ευγενικός, και με το χαμόγελο στα χείλη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σφυροκόπησε τον…φίλο του Μεβλούτ όταν εκείνος αποφάσισε να μιλήσει για….τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα.
«Συζητήθηκαν και διμερή θέματα όπως αυτό των μειονοτήτων που έχει η Ελλάδα αλλά και εμείς αντίστοιχα.. Φέραμε στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας στην Ανατολική Θράκη και την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου, με τον Νίκο Δένδια να απαντά: «Για εμάς – πρέπει να το πω αυτό – υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους».
Το πρωτόκολλο έγινε… σμπαράλια
Το πρωτόκολλο έγινε σμπαράλια αφού η απάντηση του Νίκου Δένδια δεν άρεσε στον Τούρκο ομόλογό του. Ετσι ξεκινησε ενας διαλογος με τον Έλληνα υπουργό να μην αφήνει τιποτα αναπαντητο.
«Δεν κατηγόρησα πουθενά την Ελλάδα στην ομιλία μου. Δυστυχώς ο Νίκος Δένδιας εξαπέλυσε εντελώς απαράδεκτες κατηγορίες ενάντια στην χώρα μου. Δεν δεχόμαστε να κατηγορούν την χώρα και το έθνος μας και θα απαντήσω. Εμείς εδώ δεχόμαστε τους χριστιανούς ως Ρωμιούς αλλά στην Ελλάδα την τουρκική μειονότητα την χαρακτηρίζεται απλά μουσουλμανική και λέτε πως δεν είναι Τούρκοι με βάση το διεθνές δίκαιο» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Όσον αφορά το θέμα της μειονότητας, της μουσουλμανικής μειονότητας: αυτό το λέει η Λωζάννη, δεν το λέμε εμείς. Και τη Λωζάννη, αν θυμάμαι καλά, την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Αυτή είναι η Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει στην Τουρκία, αλλά η Λωζάννη ισχύει και θα ισχύει» ήταν η απάντηση του Έλληνα υπουργού.
«Έχετε κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι προκλητικές εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοιες δηλώσεις ότι όπως είπατε κύριε υπουργέ η Τουρκική Δημοκρατία έχει παραβιάσει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο» υποστήριξε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει πως «η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και όχι μόνον αυτό, έχει παραβιάσει τα ίδια τα δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος Mevlüt. Πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ελληνικό έδαφος. Δεν μιλάω για τη θάλασσα».
«Έχουμε στρατό γιατί μας απειλείτε»
«Ερμηνεύετε την συνθήκη της Λοζάνης όπως σας συμφέρει. Γιατί δεν μιλάτε για την αποστρατικοποίηση των νησιών; Την χρησιμοποιείτε για τα ζητήματα στο Αιγαίο, τον εναέριο χώρο αλλά όχι για τα νησιά» σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου, με τον κ. Δένδια να του απαντά:
«Έθεσες Μεβλούτ δύο θέματα: Αποστρατικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Εάν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν. Τα 6 έως 10 μίλια στον αέρα και τη θάλασσα, αν θυμάμαι καλά, ξεκινάνε το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975. Μετά από 50 χρόνια, μετά από μισό αιώνα».
Ύστερα από τη μισάωρη μάχη Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποσύρθηκαν για το ιφτάρ στο παραδοσιακό δείπνο για το Ραμαζάνι – ανταλλάσοντας μια γκριμάτσα όλο νόημα.