Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής της ΝΔ, και Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη «γεύση» που άφησε η «μονομαχία» on air των κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου, αλλά και την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Η επόμενη μέρα της σύγκρουσης Δένδια – Τσαβούσογλου
«Είναι αναμφισβήτητο ότι πρέπει να δίνονται απαντήσεις όταν παρουσιάζονται οι θέσεις της άλλης πλευράς. Την παραμονή της συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου είχε κάνει προκλητικές δηλώσεις ο κ. Ερντογάν, για απόβαση στην Κύπρο και για χρήση των γεωτρύπανών του όπως το επιθυμεί. Ως όφειλε απάντησε ο κ. Δένδιας, και πολύ καλά έκανε. Βλέπω σχολιασμούς περί ταπεινωτικής ήττας της Τουρκάις. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η ικανοποίηση μετά τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ ήρθε επειδή είχε προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα διαρκούς και κλιμακούμενης επιθετικότητας της Τουρκίας που υπήρχε μια αδυναμία να την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Το θέμα είναι ότι ξεκινούν οι νέες διαπραγματεύσεις για την Κύπρο σε λίγες ημέρες, και το ζητούμενο είναι το πώς θα πάμε εκεί», σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος σχετικά με τη σύγκρουση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Η κυβέρνηση μέχρι τώρα περιορίζεται στο να απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας και να τοποθετείται αμυντικά, ενώ η άλλη πλευρά έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πρέπει εμείς να θέτουμε τα ζητήματα και να μπαίνουμε μπροστά», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Ο κ. Κατρούγκαλος πάντα ενημερώνεται από τον κ. Δένδια, άρα δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης. Μας κατηγορούν για έλλειψη στρατηγικής. Όχι μόνο δεν υπάρχει έλλειψη στρατηγικής, αλλά ακολουθείται στρατηγική που εστιάζεται στα εξής: Η κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει το διπλωματικό διάλογο της χώρας και στην ΕΕ και με τρίτες χώρες, ενώ είναι συγκεκριμένη η ατζέντα που διαπραγματεύεται πάντα η Ελλάδα. Για την επόμενη μέρα, ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο συνομιλητή και σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστο. Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την ΕΕ για τη διάσταση που υπάρχει με την Τουρκία. Κανείς δε θέλει τη σύγκρουση με την Τουρκία, και δε τη θέλει ούτε ο Ερντογάν», απάντησε από την πλευρά της η κ. Βόζεμπεργκ.
«Τα μέτρα χαμηλής πολιτικής είναι χρήσιμα στο βαθμό που αποκλιμακώνουν την ένταση. Το ζητούμενο είναι να προωθήσουμε τα μεγάλα θέματα. Στρατηγική δεν είναι το να λέμε ότι έχουμε πάγιες θέσεις. Το θέμα είναι πώς πάμε παρακάτω στις θέσεις αυτές. Εκεί κατανοούμε το κενό της στρατηγικής, όταν ο κ. Μητσοτάκης πήγε στον ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Η πορεία της πανδημίας στη χώρα και το άνοιγμα της αγοράς
Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπασμωδικές κινήσεις, με την κ. Βόζεμπεργκ να απαντά ότι η Ελλάδα δέχεται συγχαρητήρια για τους χειρισμούς της στην πανδημία.
«Για την πανδημία, η κυβέρνηση ειδικά το τελευταίο διάστημα είχε μια σπασμωδικότητα στη λήψη μέτρων. Οι υπουργοί της βρίσκονταν σε διαφορετική φάση, ενώ σπαταλήθηκε η ευκαιρία που μας δόθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν έγινε ενίσχυση του ΕΣΥ ή των ΜΜΜ, δεν έγιναν μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση των περιστατικών ώστε να τα προλάβουμε», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ επιβράβευσε τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία. Στην ΕΕ μάς επιβραβεύουν για το γεγονός ότι και αναβαθμίσαμε το σύστημα υγείας, και διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ και έχουμε καταφέρει να ελέγχουμε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση. Είμαστε η μόνη χώρα που γίνεται αντιπολίτευση για το θέμα της πανδημίας», απάντησε η κ. Βόζεμπεργκ.
«Στα εθνικά θέματα, όπως και της υγείας, πρέπει να επιχειρείται συναίνεση. Αυτό απαιτεί στρατηγική», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κατρούγκαλος.