Με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών για τη διασπορά του ιού και τις εστίες που δημιουργούνται σε πλατείες, ενόψει και του Πάσχα.
Σε όλο αυτό το σκηνικό έρχονται να προστεθούν και οι αρνητές της πανδημίας, με τα περιστατικά στα σχολεία με μαθητές που αρνούνται να κάνουν self-tests να πληθαίνουν.
Νέο περιστατικό σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με διευθυντή σχολείου να μην επιτρέπει την είσοδο σε μαθητή ο οποίος δεν είχε προηγουμένως κάνει το self-test.
«Είναι αστείο», σημείωσε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με τις φοβίες που έχουν διατυπωθεί για την ασφάλεια των self-tests.
«Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι να μη γίνει σωστά, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε», τονίζει η καθηγήτρια, η οποία συστήνει υπομονή.
«Έχουμε πιεστεί ψυχολογικά όλοι, δεν ξέρουμε τι μας περιμένει και το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε ότι είναι μια μπόρα και θα περάσει».
Η κ. Λινού σημείωσε πως θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, και κυρίως τα νέα παιδιά, τα οποία είναι λογικό να έχουν κουραστεί, ωστόσο «όσο πιο υπομονή κάνουμε, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα».
Σχετικά με τους εμβολιασμούς και αν όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης, η καθηγήτρια σημείωσε ότι μια συζήτηση για ενδεχόμενα προνόμια εμβολιασμένων είναι διχαστική.
«Το πρόβλημα είναι ότι διχαζόμαστε και το χειρότερο πράγμα που μπορεί να μας συμβεί είναι η διχόνοια για το πώς θα αντιμετωπίσουμε έναν εχθρό που είναι κοινός για όλους».
«Σωτήρια» χαρακτήρισε η καθηγήτρια τη δυνατότητα να μπορέσουμε να μετακινηθούμε το Πάσχα, καθώς «η λύση δεν είναι το να κλειστούμε μέσα γιατί θα πολλαπλασιάσουμε τη νόσο», ενώ σχετικά με την ανάσταση η κ. Λινού πρότεινε ανάσταση σε διαφορετικές ώρες «για να διασπαρεί ο κόσμος, να μην είμαστε όλοι μαζί».