Μόλις στο 3% της Γης δεν έχει βάλει το χέρι του ο άνθρωπος… ακόμη. Πρόκειται κυρίως για περιοχές στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και του Κονγκό, στα δάση και στην τούνδρα της ανατολικής Σιβηρίας και του βορρά στον Καναδά, καθώς και στη Σαχάρα.
Σε όλο το υπόλοιπο μέρος του πλανήτη μέχρι, μέχρι και στα βαθύτερα σημεία ο άνθρωπος έχει αφήσει το αρνητικό του αποτύπωμα. Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα καθώς αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα και αυτά τα μέρη θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της δραστηριότητας μας.
«Γνωρίζαμε ότι αυξάνεται συνεχώς η απώλεια των άθικτων μέχρι σήμερα περιοχών αλλά η μελέτη που κάναμε δείχνει ότι πολλές περιοχές που θεωρούσαμε άθικτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από το κυνήγι, τις ασθένειες και τα είδη ζώων που εισβάλουν εκεί» ανέφερε το στέλεχος της Γραμματείας Σημαντικών Περιοχών Βιοποικιλότητας στο Κέιμπριτζ.
Ως λύση, οι ειδικοί προτείνουν την ενίσχυση του πληθυσμού σημαντικών ειδών ζώων σε ορισμένες πληγείσες περιοχές, όπως των ελεφάντων και των λύκων. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμούν, θα μπορούσε να αποκατασταθούν τα οικοσυστήματα έως και στο 20% των εδαφών.
Ειδικοί εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών στη Γη, με σοβαρές συνέπειες για τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό και τον αέρα, από τα οποία εξαρτάται το ανθρώπινο είδος.))