Στη δικαιοσύνη παραπέμπουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν κυρίως το χρηματοδοτικό εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής και το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας και προκύπτουν από τη διενέργεια ελέγχων και συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων από τους αρμόδιους μηχανισμούς των δύο υπουργείων.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να εξετάσουν στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ώστε να προβούν στις κατά νόμο ενέργειες και να αποκαλυφθούν τυχόν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα καφετέριας στη Θεσσαλία, που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ., όπου, κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι συνολικά 150 εργαζόμενοι.
Από αυτούς, οι 129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης, για 4 ώρες εργασίας τον μήνα κατά μέσο όρο, και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.
Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας έδωσαν εντολή να εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι έλεγχοι και να συνεργαστούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την ταχεία ολοκλήρωση των φακέλων. Παράλληλα, για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον, τα δύο υπουργεία δρομολογούν αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ορισμένων μέτρων στήριξης.