Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, και Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, το Πάσχα στο χωριό, και την ανησυχία που προκαλούν τα φαινόμενα συγχρωτισμού.
«Οι αναλύσεις εδώ και δέκα ημέρες έδειξαν αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής. Κορυφώθηκε το προηγούμενο Σάββατο αυτό. Παρατηρούμε μια σταθεροποίηση αυτή τη βδομάδα. Η διασπορά είναι δεδομένο ότι συνέβη και είναι αποτέλεσμα του συγχρωτισμού χωρίς προστατευτικά μέτρα», είπε ο κ. Θωμαΐδης.
«Στα πάρτι που έγιναν, δεν υπήρχαν μάσκες καθόλου, ούτε και αποστάσεις. Οι νέοι για αρκετές ώρες ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο, επομένως υπήρχε αυξημένο ιικό φορτίο στην ατμόσφαιρα. Η μεταδοτικότητα του ιού έχει αυξηθεί, ειδικά των μεταλλάξεων και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Για αυτό τονίζουμε ότι στα νοσοκομεία αυτή την εποχή νοσηλεύονται νέες ηλικίες. Τώρα είναι από 25 έως 55, το πολύ 60 ετών. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να παίρνουν μέτρα ατομικής προστασίας με μάσκες. Στην Ανάσταση όποιος βγει, η μάσκα πρέπει να είναι διπλή», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.
«Όλο το διάστημα αυτό, αυτό που παρατηρούμε στα θετικά δείγματα που κάνουμε τεστ, είναι ότι το ιικό φορτίο ανά άτομο είναι εξαιρετικά αυξημένο, ακόμα και σε ασυμπτωματικούς. Δεν είναι μόνο τα πάρτι που είδατε, υπάρχουν γειτονιές που κάθε σαββατοκύριακο γεμίζουν με κόσμο που συνωστίζεται και διασκεδάζει», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.
Γιατί δεν αποφασίστηκε το Πάσχα στο χωριό
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων και μια πτωτική τάση στις ΜΕΘ τις τελευταίες δύο ημέρες. Έχουμε ακόμα χρόνο μπροστά μας, για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Σωστά πάρθηκαν τα μέτρα για άνοιγμα γιατί ο κόσμος είναι πιεσμένος. Για τη μετακίνηση, όμως, από περιφέρεια σε περιφέρεια, βλέπουμε τις αντιδράσεις, αλλά το σύστημα υγείας στις μικρές πόλεις, στα χωριά, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Χρειάζεται μεγάλη προστασία στην περιφέρεια και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι», εξήγησε η κ. Παγώνη αναφορικά με το γιατί δεν ήρθη η απαγόρευση για μετακινήσεις εκτός νομού τις ημέρες του Πάσχα.
«Η εστίαση έλεγα πολύ καιρό ότι έπρεπε να ανοίξει. Δεν μπορούν ένα χρόνο άνθρωποι από 17 έως 25 χρονών να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Ανοίγοντας την εστίαση θα μπορούν με μάσκες και αποστάσεις να πιουν το ποτό και τον καφέ τους και να αισθανθούν ελεύθεροι», σημείωσε η ίδια αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, ενώ για τον τουρισμό είπε ότι «Φυσικά μας προβληματίζει το άνοιγμα του τουρισμού, τα πάντα μας προβληματίζουν όταν κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε περιστατικά στα νοσοκομεία. Για τον τουρισμό, ειδικά τώρα στις αρχές, έρχονται με γκρουπ, οπότε ό,τι και να συμβεί μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση».
«Για τα εμπορικά κέντρα οι άνθρωποι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται. Αλλά όλοι εκεί πάμε, για αυτό υπάρχει και πολύς κόσμος και συνωστισμός. Αν είχαν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, θα ήταν αλλιώς», εξήγησε η κ. Παγώνη αναφορικά με τα εμπορικά κέντρα.
Μιλώντας για το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους εμβολιασμούς του ηλικιακού γκρουπ 30-39, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι «Οι νέοι, οι δραστήριοι που βρίσκονται πολλές ώρες έξω είναι αυτές οι ηλικίες. Σωστά έβαλαν αυτή την ομάδα, 30-39 πρώτους στον εμβολιασμό. Αυτές είναι αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμών. Πιστεύω ότι το έκαναν με αυτό το σκεπτικό».
«Έχουμε άπειρα περιστατικά εντός εργασιακών χώρων, που ακόμα και να νοσούσαν, αν φορούσαν μάσκα, δεν μετέδωσαν τον ιό. Είναι ξεκάθαρο ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κλειστούς χώρους που έχουν συνωστισμό», είπε από την πλευρά του ο κ. Θωμαΐδης, με την κ. Παγώνη να εξηγεί ότι η διπλή μάσκα προστατεύει σε ποσοστό 80%.
Ο κ. Θωμαΐδης μίλησε και για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, τονίζοντας ότι «Δυστυχώς έχει αυξηθεί η χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών, αλλά και κάποιων παράνομων ουσιών. Αυτή είναι η πανδημία μέσα στην πανδημία. Η ψυχική υγεία του πληθυσμού έχει επιδεινωθεί σημαντικά».