Σε συνθήκες εγκατάλειψης κι αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή που θυμίζει… «Άουσβιτς» έχουν αναφερθεί – σε καταθέσεις τους στην ΕΛ.ΑΣ τις τελευταίες εβδομάδες - τουλάχιστον τέσσερις υπάλληλοι σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά όπου βρήκαν τον θάνατο τον τελευταίο χρόνο 68 συνολικά ηλικιωμένοι.
Ο ιδιωτικός οίκος φροντίδας ηλικιωμένων βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» δικαστικής έρευνας, με τα στοιχεία που αποκαλύπτονται σήμερα από «Το Βήμα» να αναδεικνύουν πιθανόν μία πρωτοφανή, δραματική υπόθεση.
Στις καταθέσεις αυτές φέρεται να αναδεικνύεται ότι οι θάνατοι των δεκάδων ηλικιωμένων, που αποδόθηκαν από γνωματεύσεις ιατρού σε ανακοπές καρδιάς, σχετίζονται με τις πρωτοφανείς κακουχίες, την ανύπαρκτη περίθαλψη όπως και τις μικρές ποσότητες τροφής που δίνονταν στους άτυχους ηλικιωμένους για λόγους κερδοσκοπίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, υπήρχε μηχανισμός «συγκάλυψης» όταν επιχειρείτο επίσκεψη κάποιου συγγενούς, με την στοιχειώδη συμμόρφωση των χώρων που διέμεναν οι ηλικιωμένοι ή την πρόσκαιρη φροντίδα τους.
Ακόμη καταβάλλονταν, όπως έχει μνημονευθεί, προσπάθεια αποθάρρυνσης των επισκεπτηρίων με επίκληση διασφάλισης της υγείας των ηλικιωμένων και μη αναστάτωσής τους.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι όπως κατέθεσαν νοσηλευτές ένας από τους θανάτους που αποδόθηκε σε ανακοπή καρδιάς οφειλόταν σε πτώση του ηλικιωμένου στο πάτωμα και κάταγμα στο κεφάλι του. Επιπλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν είχαν «εμφανείς» κληρονόμους, να προέρχονται από σκόπιμες ενέργειες.
Η δημοσιοποίηση της έρευνας υπήρξε από ΜΜΕ στην Κρήτη που κατέγραψαν την εκταφή, το πρωί της Πέμπτης, σορού μιας ηλικιωμένης γυναίκας που είχε αποβιώσει στο εν λόγω ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων, στο πλαίσιο έρευνας που έχει παραγγελθεί από τον Εισαγγελέα Χανίων.
Οι δικαστικές Αρχές φέρεται να είχαν γίνει προ αρκετών εβδομάδων δέκτες καταγγελιών για δυσεξήγητο θάνατο ηλικιωμένου.
Έτσι, η έρευνα επεκτάθηκε προκειμένου να προσδιορισθούν οι συνθήκες θανάτου των προαναφερόμενων 68 ατόμων μεγάλης ηλικίας.
Σκοπός της δικαστικής έρευνας είναι να δείξει αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ αυτών ακόμα και η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και η ανθρωποκτονία με δόλο, δια παράλειψης και κατά συρροή. Ερευνάται αν έχουν τελεστεί και άλλα αδικήματα.
Την ίδια ώρα το γηροκομείο αρνείται τις κατηγορίες, σημειώνοντας διά του δικηγόρου του ότι κανείς από τους ηλικιωμένους τρόφιμους που έχασαν τη ζωή τους δεν πέθανε από κορωνοϊό.