Ακόμα ένα βήμα προς την επιστροφή σε συνθήκες ομαλής ζωής κάνει η χώρα από σήμερα, καθώς απελευθερώνονται άλλες δύο οικονομικές δραστηριότητες στο λιανεμπόριο (mall και κέντρα αισθητικής).
Ανησυχία & αισιοδοξία
Σε αυτήν την απόφαση, οδήγησε η σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ευαγγελισμού, θα πρέπει όσα βήματα γίνουν από εδώ και πέρα να είναι προσεκτικά.
«Ανησυχούμε και θα πρέπει να προσέξουμε 2 φορές το πώς κάνουμε τα ανοίγματα».
Ο κ. Μπουλμπασάκος σημείωσε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με Covid στον Ευαγγελισμό «είναι τα 63 χρόνια», καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα φαίνεται να προφυλάσσει τους γηραιότερους που έχουν εμβολιαστεί.
Από την πλευρά του, ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπ. Πατρών, σημείωσε ότι τα στοιχεία της πανδημίας είναι ταυτόχρονα ελπιδοφόρα και ανησυχητικά.
Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός της αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία», αλλά και η μαζική χρήση των self-tests.
«Ανούσιο» χαρακτήρισε το lockdown ο κ. Τζουβελέκης καθώς «δεν έφερε αποτελέσματα», ενώ σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου λειτούργησε ως μια βαλβίδα εκτόνωσης της κόπωσης της κοινωνίας και όχι ως εστία μετάδοσης και πολλαπλασιασμού του ιού.
Ανησυχητικό ωστόσο είναι πως το γενικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί πλέον, μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση και εφησυχασμό, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό και θα οδηγήσει σε πισωγύρισμα.
«Μια ημέρα λάθος συμπεριφορών μπορεί να εκτοξεύσει τα κρούσματα και η αποκλιμάκωση να πάρει μήνες μέχρι να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση».
«Όχι» στις διαπεριφερειακές
Την άποψη ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ορθώς παράμειναν κλειστές, συμμερίζονται οι δύο ειδικοί.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε διαπεριφερειακές μετακινήσεις και να ανακατέψουμε διαφορετικά επιδημιολογικά φορτία. Πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση».
«Υπερόπλο» χαρακτήρισαν το εμβόλιο, καθώς μόνο αν χτιστεί το τείχος ανοσίας του πληθυσμού θα μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην πρότερη κανονικότητα.
Ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει «αλλαγή στρατηγικής» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αυξάνοντας το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, έτσι ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι έστω με μία δόση του εμβολίου.
«Αν δεν κάνουμε γρήγορα το ανοσιακό τείχος θα έχουμε πρόβλημα».
Για να προχωρήσουν γρηγορότερα οι εμβολιασμοί, οι πολίτες θα πρέπει να αποδεχθούν τα εμβόλια και να ακούν τις εισηγήσεις των ειδικών.
«Δεν υπάρχουν 100% αποτελεσματικά και 100% ασφαλή φάρμακα», κατέληξε ο κ. Τζουβελέκης.