Η επιχείρηση «Πάσχα στην πόλη» της αστυνομίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 10.000 ένστολοι σε όλη την Ελλάδα με συνεχείς ελέγχους, drones, ελικόπτερα και μπλόκα σε διόδια και κεντρικούς οδικούς άξονες, προσπαθούν να αποτρέψουν τις εξορμήσεις των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο έλεγχος γνησιότητας των πιστοποιητικών όσων επιχειρούν να ταξιδέψουν είναι άκρως σχολαστικός, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται πολύ αυστηρά πρόστιμα. Η Αστυνομία έχει ισχυρή παρουσία, εκτός των άλλων, όχι μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους εθνικών οδών, προκειμένου να αποτρέψει την μετακίνηση όσων προσπαθούν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό».
Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφερειακή μετακίνηση κάνουν αναστροφή στα διόδια και γυρίζουν πίσω. Χτες 11.500 αυτοκίνητα πέρασαν τα διόδια, ενώ 60 έκαναν αναστροφή και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω, καθώς δεν έφεραν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τη μετακίνησή τους.
Μείωση των εξαιρέσεων μετακίνησης
Το σχέδιο θα έχει ισχύ μέχρι τις 10 Μαΐου και προβλέπει μείωση και των εξαιρέσεων μετακίνησης σε διαφορετική περιφέρεια.
Κατ’ αρχήν όσοι πράγματι δικαιολογήσουν την έξοδό τους θα πρέπει μέσα σε 48 ώρες να επιστρέψουν. Θα υπάρχουν έλεγχοι και στις εξόδους και στις εισόδους στα διόδια.
Με υπουργική απόφαση αναστέλλεται η συγκομιδή προϊόντων ως αιτία μετακίνησης, για θέματα υγείας θα απαιτείται έγγραφο μόνο από δημόσια δομή, η μετάβαση σε κηδεία θα γίνεται μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου, ενώ για μετάβαση σε μόνιμη κατοικία με το Ε9 η μετάβαση θα είναι εφάπαξ και χωρίς επιστροφή.
Στο στόχαστρο μπαίνουν οι ψεύτικες βεβαιώσεις μετακίνησης.
Τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά. Αν εργαζόμενος παρουσιάσει χαρτί μετακίνησης, ενώ αποδειχθεί από την ΕΡΓΑΝΗ ότι είναι σε άδεια, θα πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ για αναίτια μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση, δηλαδή σύνολο 800 ευρώ.
Στη δικαιοσύνη απίστευτες απάτες για τα μέτρα στήριξης και την επιστρεπτέα προκαταβολή
Στη δικαιοσύνη οδηγήθηκαν απίστευτες απάτες για τα μέτρα στήριξης μετά από ελέγχους.
Καφετέρια στη Θεσσαλία 25 τ.μ. δήλωνε 150 εργαζομένους. Μάλιστα 129 από αυτούς είχαν προσληφθεί μετά τον Νοέμβριο. Έτσι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι δηλώνονταν σε αναστολή για να παίρνουν το επίδομα των 534 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, πρόκειται για απάτη ύψους 400.000 με 480.000 ευρώ.
Σε μια άλλη υπόθεση, κρεοπωλείο δήλωνε το 2019 τζίρο 3.000 ευρώ. Για να πάρει Επιστρεπτέα Προκαταβολή, έκανε τροποποιητική δήλωση με τον τζίρο του να φτάνει… το 1.900.000 ευρώ. Σε έναν τέτοιο τζίρο αναλογεί Επιστρεπτέα περίπου 200.000 ευρώ.
Πλατεία Βαρνάβα: Μήνυση από 42 κατοίκους για τα κορωνοπάρτι – Τι καταγγέλλουν
Μήνυση κατέθεσαν κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν 42 κάτοικοι επί και πέριξ της πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι. Οι κάτοικοι αναφέρουν στη μήνυση συγκεκριμένα περιστατικά που έχουν οδηγήσει στην γκετοποίηση της πλατείας.
Ενδεικτικά οι κάτοικοι καταγγέλλουν: «Συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου (500 και περισσότερα άτομα) χωρίς καμία απολύτως φροντίδα ή ενδιαφέρον όσον αφορά τα πρωτόκολλα ασφαλείας λόγω πανδημίας. Πρακτικά εδώ και μήνες η πλατεία αποτελεί μια ενεργή εστία διασποράς του κορωνοϊού, επίσης γίνεται χρήση ναρκωτικών ουσιών σε καθημερινή βάση στα παγκάκια γύρω από την πλατεία. Κάποιοι εξ ημών έχουμε ακούσει ή έχουμε διαπιστώσει την κατοχή και χρήση όπλων, μάλλον αεροβόλων αλλά και πολλοί εξ ημών έχουμε ακούσει πυροβολισμούς».
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η πλατεία έχει γίνει «πεδίο δράσεως οργανωμένων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων με στοιχεία χουλιγκανισμού», προσθέτοντας ότι «αναπαράγεται δυνατά μουσική, είτε με εγκατάσταση μεγάλων φορητών ηχείων από παρέες και DJs, είτε ακόμη και με ζωντανή μουσική σα να πρόκειται για συναυλιακό χώρο. Πλέον ιδίως τον τελευταίο μήνα γίνεται ακόμη και χρήση πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών και κροτίδων εντός μιας γεμάτης πλατείας κόσμου».
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ακόμα ότι δέχτηκαν απειλές, καθώς και περιστατικά βίας σε βάρος τους. Τέλος τονίζουν ότι πέραν της ηχορρύπανσης, η πλατεία και οι πέριξ χώροι αυτής μετατρέπονται κάθε βράδυ σε σκουπιδότοπο.