Αλυσιδωτές αντιδράσεις και ενδείξεις επιδείνωσης στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας προκαλεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει και να αποκαλέσει με το όνομά της, τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.
Τεράστιας πολιτικής σημασίας και υψηλού συμβολισμού η κίνηση Μπάιντεν που αποτέλεσε προεκλογική του δέσμευση, έρχεται την στιγμή που οι σχέσεις των δυο χωρών είναι τεταμένες, τόσο εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία αλλά και άλλων θεμάτων, για τα οποία ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δεν πίεσε τον Ερντογάν.
Αναβρασμός στην Τουρκία
Ξεκάθαρα σοκαρισμένη η Τουρκία από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά σίγουρα όχι αιφνιδιασμένη, καθώς η απάντηση Τσαβούσογλου ήρθε λίγα μόλις λεπτά μετά την διακήρυξη από την πλευρά των ΗΠΑ.
«Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία. Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε από κανέναν για το παρελθόν μας. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσιγκτον, ενώ νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση από τρίτους» της συζήτησης γύρω από αυτήν την περίοδο της Ιστορίας.
Σε πανικό τα τουρκικά ΜΜΕ, με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να κάνει πράξη αυτό που είχε εξαγγείλει. Αρκετές ιστοσελίδες παίζουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ως έκτακτη είδηση, ενώ μιλούν για «σκανδαλώδεις δηλώσεις» εκ μέρους του Μπάιντεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε Κωνσταντινούπολη και πόλεις του εξωτερικού με έντονη τουρκική παρουσία, οργανώνονται εκδηλώσεις για να προβάλλουν, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, τα «εγκλήματα της τρομοκρατίας των Αρμενίων» σε βάρος διπλωματών και αξιωματούχων.
Εντύπωση προκάλεσε, ωστόσο, στην Ελλάδα το γεγονός πως ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί την ονομασία Κωνσταντινούπολη, αντί για το Ιστανμπούλ, που χρησιμοποιεί επίσημα η Τουρκία.
Αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να διαχωρίσει την σύγχρονη Τουρκία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς το 1915, οπότε και ξεκίνησε η Γενοκτονία, το επίσημο όνομα της πόλης παρέμενε ακόμα Κωνσταντινούπολη (Konstantiniyye). Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την χρήση ενός ονόματος που το νεοοθωμανικό καθεστώς του Ερντογάν δε χαίρεται.