Άγρια κόντρα φέρνει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν για το θέμα οι κ.κ. Ιάσων Φωτήλας, βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και Ζέφη Δημαδάμα, αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ..
Σχολιάζοντας την κριτική που έγινε στον πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, και την αγορά… τσουρεκιού από την πόλη, η κ. Νοτοπούλου σημείωσε ότι «Η κριτική στον πρωθυπουργό ήταν επειδή ήρθε στη Θεσσαλονίκη να εγκαινιάσει ΜΕΘ, χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να τις στελεχώσει. Στη συνέχεια, αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρά ζητήματα στην πόλη, όπως πχ ότι το 60% των επιχειρήσεων εστίασης δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της εστίασης. Όταν ο πρωθυπουργός κυκλοφορεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα, κάνει μια βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με το τσουρέκι του, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, απλά μας ξεπερνά. Η πολιτική δεν επιτρέπει ανεμελιά».
«Όταν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης πέφτουν σε αυτό το επίπεδο σημαίνει ότι είτε ότι δεν έχουμε σοβαρή αντιπολίτευση, είτε ότι η κυβέρνηση τα κάνει καλά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύουν και τα δύο. Από τον προηγούμενο Μάρτιο έχουμε πάνω από 10.500 προσλήψεις σε ιατρονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό που ισχύει είναι ότι ακόμα δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα αυτές οι προσλήψεις. Αλλά υπάρχει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τουλάχιστον οι μισοί θα ενσωματωθούν μόνιμα στο δημόσιο», απάντησε ο κ. Φωτήλας.
«Προφανώς έγιναν προσλήψεις αλλά δεν ήταν αρκετές. Πέρυσι το καλοκαίρι, στη μεταβατική περίοδο, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Τώρα, τελευταία στιγμή, προφανώς θα υπάρχουν ελλείψεις. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτά που λένε οι γιατροί. Κακώς πήγε ο πρωθυπουργός να εγκαινιάσει τις ΜΕΘ χωρίς να έχουν στελεχωθεί όπως πρέπει. Η ουσία είναι ότι χρειάζεται παραπάνω προσωπικό και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε», είπε από την πλευρά της η κ. Δημαδάμα.
Άναψε «φωτιές» η διάταξη για το ακαταδίωκτο της επιτροπής λοιμωξιολόγων
«Κανείς δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Είμαστε προφανώς σε κρίσιμο σημείο αλλά πρέπει να δούμε τι γίνεται δίπλα μας, σε χώρες όπως η Γερμανία. Θα έπρεπε όλοι να ενωθούμε και στο θέμα του ακαταδιώκτου. Η αντιπολίτευση δεν συμφώνησε ότι η επιτροπή δεν πρέπει να καταδιώκεται για τις εισηγήσεις της. Το ακαταδίωκτο υπάρχει ήδη σε ένα σημείο για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας», ανέφερε ο κ. Φωτήλας.
«Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν συνάντησε στη Θεσσαλονίκη τους γιατρούς της πρώτης γραμμής, αλλά και ότι οι ίδιες διοικήσεις διώκουν τους γιατρούς, τους συνδικαλιστές που μιλούν για τις ελλείψεις, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση θέλει μόνο να κρύψει ή να μικρύνει τις ευθύνες της. Η μόνη πρόληψη για την οποία έχει φροντίσει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι το ακαταδίωκτο των στελεχών της και να μην μπορούν να εξεταστούν ως μάρτυρες στελέχη της επιτροπής», είπε η κ. Νοτοπούλου.
«Το ακαταδίωκτο της επιτροπής θα μπορούσε να συζητηθεί στη Βουλή και να τοποθετηθούμε όλοι, και όχι να γίνει με τον τρόπο που έγινε, που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά», τόνισε κλείνοντας η κ. Δημαδάμα.