Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, αναφορικά με το πώς θα γίνει το άνοιγμα των εργαστηρίων στα πανεπιστήμια.
«Συζητήθηκε το θέμα για πρώτη φορά την Παρασκευή, και ελήφθη απόφαση, μετά τις 15 Μαΐου να αρχίσουν οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις για τους φοιτητές που είναι στο τελευταίο έτος και στο πτυχίο. Μόνο για τους φοιτητές ιατρικής είναι και το πέμπτο έτος. Και από τις 10 του μηνός θα αρχίσουν οι πρακτικές ασκήσεις για τους φοιτητές που πρέπει να μπουν σε δομές. Είναι όσοι είναι στο τελευταίο έτος, οι επί πτυχίο, αλλά και όσοι κάνουν τα μεταπτυχιακά τους. Μιλάμε για ένα δυνητικό αριθμό 150 χιλιάδων ανθρώπων», εξήγησε ο κ. Συρίγος.
«Όλοι οι φοιτητές των σχολών υγείας που μπορεί να έρθουν σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό. θα έχουν εμβολιαστεί. Για τους φοιτητές των σχολών υγείας, θα αναλάβουν τα τμήματά τους πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός. Οι υπόλοιποι θα κάνουν την άσκησή τους αφού έχουν κάνει πρώτα το τεστ αυτοδιάγνωσης», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
Πότε θα γίνουν οι κατατακτήριες
Για τις κατατακτήριες, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι φέτος θα γίνουν μεταξύ 19 και 30 Μαΐου.
«Πιθανόν να έχουμε μια μικρή παράταση του ακαδημαϊκού εξαμήνου για όσες ασκήσεις δε συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των ωρών που χρειάζεται. Θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε τμήμα να μπορούν να παρατείνουν τη λειτουργεία τους μέχρι το τέλος Ιουλίου», πρόσθεσε.
Σχετικά με το πώς έχει προχωρήσει μέχρι τώρα η τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια, ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι «Στην Ελλάδα τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο δεν είναι υποχρεωτικά κατά κανόνα. Εκείνα που είναι υποχρεωτικά είναι πολύ λιγότερα, και η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπήρχε συμμετοχή όλων».
«Οι νέοι όροι λειτουργίας των πανεπιστημίων ξεκίνησαν κατόπιν συμβουλής των ειδικών. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η τηλεκπαίδευση ακολουθείται από όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Συρίγος κλείνοντας.