Τις συζητήσεις για το Κυπριακό που γίνονται στη Γενεύη σχολίασε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιά Πέτρος Λιάκουρας.
Όπως τόνισε ο κ. Λιάκουρας, στη Γενεύη γίνεται μια άτυπη διάσκεψη, όπου καλούνται τα πέντε μέρη, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες, ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις για την έναρξη συζητήσεων που θα λύσουν το ζήτημα.
«Στην ουσία θα έχουμε τρεις διαφορετικές πλευρές: την ελληνοκυπριακή μαζί με την Ελλάδα, από την άλλη η τουρκοκυπριακή με την Τουρκία και ξεχωριστά το Ηνωμένο Βασίλειο» σημείωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα προτείνει τη διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία με την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, τη μία ιθαγένεια, τη μία ενιαία κυριαρχία και τη μία ενιαία διεθνή προσωπικότητα, ενώ η πλευρά Τσαβούσογλου – Τατάρ θα είναι αυτή που θα μιλήσει περί δύο κρατών.
«Όπως αντιλαμβάνεστε, αν συζητήσει κανείς περί δύο κρατών, τότε κάποιος θα πρέπει να μείνει και κάποιος να φύγει. Το ζήτημα είναι αν συμφέρει αυτή τη στιγμή την Τουρκία να χρεωθεί τα τροφεία που θα πρέπει να καταβάλει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα» πρόσθεσε ο κ. Λιάκουρας, εκτιμώντας ότι η πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταθέσει συμβιβαστικές προτάσεις στη συζήτηση της Γενεύης.