Με τα εμβόλια να είναι πλέον στα χέρια εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, οι εταιρείες στρέφουν την προσοχή τους στην εύρεση οριστικής θεραπείας για τον αόρατο εχθρό.
Η Pfizer ανακοίνωσε επίσημα πως ξεκίνησε δοκιμές όχι σε ένα αλλά δύο σκευάσματα, που εμποδίζουν την αναπαραγωγή του ιού. Ακόμα και αν μας προσβάλει ο κορωνοϊός, δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί στον οργανισμό μας.
Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε επάνω σε δύο θεραπείες. Η μία είναι ενέσιμη και η άλλη είναι για χρήση από το στόμα. Η προσοχή μας είναι κυρίως στην από στόματος θεραπεία, τόσο η δική μας όσο και του κόσμου, γιατί προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι πως δεν χρειάζεται να πάει ο ασθενής στο νοσοκομείο (για να την λάβει)» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, προσθέτοντας ότι «η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί συγκεκριμένα ένζυμα, τους αναστολείς πρωτεάσης, που χτυπούν τον πυρήνα του ιού. Δεν στοχεύουν στις ακίδες που δημιουργεί ο κορωνοιός όταν προσβάλει τα κύτταρα, κάτι το οποίο σημαίνει πως είναι πιθανότατα αποτελεσματικές σε όλες τις μεταλλάξεις».
Ο κ. Μπουρλά έθεσε και σαφές χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας του χαπιού κατά του κορωνοϊού. «Εάν όλα πάνα καλά και συνεχίσουμε με την ίδια ταχύτητα, και εφόσον οι ρυθμιστικές αρχές κάνουν το ίδιο, ελπίζω ότι θα το έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου» συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.
Η κλινική έρευνα βρίσκεται στο πρώτο στάδιο των δοκιμών, σε εθελοντές σε ΗΠΑ και Βέλγιο. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται επιτυχώς στην θεραπεία της ηπατίτιδας C και του HIV.